Električna vozila odslej za podjetja še ugodnejša: brez DDV

03.03.2022

Če vaše podjetje uporablja električno vozilo, katerega vrednost (z vsemi dajatvami) ne presega 80 tisoč evrov, lahko odslej uveljavljate pravico do odbitka davka na dodano vrednost (DDV) – ne glede na to, katero dejavnost opravljate. Odbitek DDV velja tudi pri servisnih storitvah in nakupu nadomestnih delov za to vozilo.

Električna vozila odslej za podjetja še ugodnejša: brez DDV

03.03.2022

DDV

Z januarjem 2022 je začela veljati novela Zakona o DDV, ki z novim členom 66.b uveljavlja pravico podjetij do odbitka DDV pri nakupu motornih vozil (osebnih avtomobilov, motornih koles, koles in podobnih vozil s pomožnim motorjem). Pred tem je bil odbitek vstopnega DDV za osebne avtomobile mogoč le, če jih je podjetje uporabljalo za svojo glavno dejavnost (npr.taksi služba, avtošola …), po noveli zakona pa ni pomembno, za kakšno dejavnost se vozilo uporablja, če sta izpolnjena naslednja pogoja:

 1. motorno vozilo je brez izpusta ogljikovega dioksida (novela torej velja za baterijska električna vozila, ne pa tudi za priključne hibride)
 2. vrednost motornega vozila z vključenim obračunanim DDV in drugimi dajatvami ne presega 80 tisoč evrov.

Davčni zavezanec lahko v zvezi z električnimi vozili uveljavlja tudi pravico do odbitka DDV pri:

 • polnjenju
 • nakupu tekočin in maziv
 • nabavi nadomestnih delov
 • nakupu storitev, tesno povezanih s tem

Kaj te spremembe pomenijo za financiranje e-vozil? Pri finančnem lizingu bo odbitek vstopnega davka mogoče uveljaviti takoj v celoti, pri operativnem lizingu (poslovnem najemu) pa bo lizingojemalec lahko sproti uveljavljal odbitek vstopnega DDV pri vseh obrokih lizinga.

Finančne ugodnosti za podjetja pri nakupu električnega vozila*:

 • Odbitek DDV. Od januarja 2022 so vsa podjetja ob nakupu električnega avtomobila upravičena do odbitka DDV.
 • 40-odstotna investicijska olajšava za vlaganja v digitalno preobrazbo in zeleni prehod – manjši davek na dobiček za podjetje. V naslednjih petih letih po nakupu lahko podjetje uveljavlja davčno olajšavo v višini 40 odstotkov neto vrednosti vlaganj v trajnostno mobilnost brez DDV, kar velja tudi za električne avtomobile, polnilne postaje, sončne elektrarne in hranilnike energije. Če gre za nakup s finančnim lizingom, je olajšava mogoča, pri nakupu z operativnim lizingom pa ne.
 • Brez bonitet. Z novelo Zakona o dohodnini je bila spremenjena stopnja obračuna dohodnine za zasebno uporabo službenega električnega vozila. Po novem je vrednost te bonitete nič, torej se mesečno v osnovo za dohodnino ne vključuje več določeni delež vrednosti električnega avtomobila. Za vozilo, ki ima motor z notranjim zgorevanjem, je davčna stopnja nespremenjena in znaša 1,5 odstotka vrednosti avtomobila na mesec.
* Navedene ugodnosti veljajo na dan 1.3.2022.
Preverite, koliko znaša boniteta za uporabo službenega vozila v zasebne namene

Električna vozila

Smo uvoznik električnih in elektrificiranih vozil avtomobilskih znamk Skupine Volkswagen.

POGLEJ VSA E-VOZILA
ID.3

Volkswagen ID.3

že od

ID.7

Volkswagen ID.7

že od

Novi ID.3

Volkswagen Novi ID.3

že od

ID.4

Volkswagen ID.4

že od

ID.5

Volkswagen ID.5

že od

ID. Buzz

Volkswagen ID. Buzz

že od

A3 Sportback TFSI e

Audi A3 Sportback TFSI e

že od

A6 Avant TFSI e quattro

Audi A6 Avant TFSI e quattro

že od

A6 limuzina TFSI e quattro

Audi A6 limuzina TFSI e quattro

že od

A7 Sportback 55 TFSI e quattro

Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro

že od

A8 L 60 TFSI e

Audi A8 L 60 TFSI e

že od

A8 TFSI e

Audi A8 TFSI e

že od

Q3 Sportback TFSI e

Audi Q3 Sportback TFSI e

že od

Q3 TFSI e

Audi Q3 TFSI e

že od

Q5 Sportback TFSI e

Audi Q5 Sportback TFSI e

že od

Q5 TFSI e

Audi Q5 TFSI e

že od

Q8 e-tron

Audi Q8 e-tron

že od

Q8 Sportback e-tron

Audi Q8 Sportback e-tron

že od

Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron

že od

Q4 sportback e-tron

Audi Q4 sportback e-tron

že od

e‑tron GT

Audi e‑tron GT

že od

Born

CUPRA Born

že od

Formentor

CUPRA Formentor

že od

Leon

CUPRA Leon

že od

LEON Sportstourer

CUPRA LEON Sportstourer

že od

Enyaq

Škoda Enyaq

že od

Enyaq Coupé

Škoda Enyaq Coupé

že od

ID. Buzz Cargo

Volkswagen ID. Buzz Cargo

že od

ID. Buzz

Volkswagen ID. Buzz

že od

Za zasebno uporabo službenega e-vozila se boniteta ne plačuje več

Konkreten primer: Škoda ENYAQ iV 60

Ob nakupu električnega avtomobila Škoda ENYAQ iV 60, ki bi vaše podjetje do 1. januarja 2022 stal 43.342 evrov, boste lahko uveljavljali vračilo DDV v višini 9535,24 evra. Tako bo vaše podjetje za vozilo odštelo 33.806,76 evra. Hkrati boste lahko v naslednjih petih letih uveljavljali investicijsko olajšavo (zmanjševanje dobička) v višini 40 odstotkov neto vrednosti investicije brez DDV.

Ob tem ne boste več plačevali bonitete za osebno rabo službenega električnega avtomobila. Za vozilo enake maloprodajne vrednosti, ki ima motor z notranjim zgorevanjem, bi mesečna osnova za obračun dohodnine v prvem letu znašala 650 evrov. Za klasični avtomobil se namreč mesečni znesek bonitete odmeri v višini 1,5 odstotka maloprodajne vrednosti.

Finančni učinki pri uporabi električnega vozila so dejansko še precej večji, če upoštevamo še druge dejavnike:

 • cenejšo električno energijo
 • manjše stroške vzdrževanja in servisa

Dobro je vedeti: se vam res splača?

Ob spremembi Zakona o dohodnini je Ministrstvo za finance Republike Slovenije izdalo tudi poseben pravilnik, ki podrobneje opredeljuje možnosti obračuna odbitka DDV. Za del uporabe službenega električnega avtomobila v osebne namene mora namreč podjetje plačati DDV. Za vsak kilometer uporabe službenega električnega vozila za osebne namene se v davčno osnovo za obračun DDV vključi 0,43 evra. Še bolj preprosto: do zneska popravka DDV pridete tako, da število zasebnih kilometrov pomnožite z 0,095 evra.

Primer izračuna popravka DDV zaradi zasebne rabe v petih letih

 • Stanje kilometrov konec leta: 14.600
 • 4600 kilometrov po potnih nalogih
 • 10.000 zasebnih kilometrov
 • Osnova za obračun DDV: 10.000 x 0,43 evra = 4300 evrov
 • Popravek DDV v enem letu: 4300 evrov x 22 % = 946 evrov
 • Popravek DDV v petih letih = 5 x 946 evrov = 4730 evrov

A pozor: ker za osebno rabo službenega električnega avtomobila velja tudi vožnja v službo in z dela, se je treba odločiti, ali odbitek DDV ob nakupu službenega električnega vozila sploh obračunati.

Podjetje bi namreč za zaposlenega, ki se s službenim avtomobilom Škoda ENYAQ iV 60 vsak dan vozi na delo iz približno 45 kilometrov oddaljenega kraja (povratna pot 90 kilometrov), moralo že samo zaradi poti v službo in domov v petih letih plačati več DDV, kot je znesek odbitega DDV.

PRIMER: ZASEBNA VOŽNJA S SLUŽBENIM AVTOMOBILOM Škoda ENYAQ IV 60 V OBDOBJU PETIH LET (samo za povratno pot na delovno mesto v dolžini 100 kilometrov dnevno)

 • Davčna osnova za obračun popravka DDV: 0,43 evra x 90 kilometrov na delovni dan x 235 delovnih dni v letu = 9095 evrov
 • Znesek popravka DDV v enem letu: 9095 x 22 % = 2001 evro
 • Znesek popravka DDV v petih letih: 10.004 evrov
 • Znesek odbitnega DDV ob nakupu vozila Škoda ENYAQ iV 60, če bi se podjetje odločilo za to: 9535,24 evra

V vsakem primeru pa velja, da ob oskrbi z električno energijo na polnilnicah v podjetju strošek energije za sto kilometrov vožnje s službenim električnim avtomobilom Škoda ENYAQ iV 60 znaša od dva do dva evra in pol. Strošek goriva za sto kilometrov vožnje s primerljivo velikim vozilom, ki ima motor z notranjim zgorevanjem, pa je okoli 13 evrov, torej približno šestkrat več.

Če zaposleni zasebno prevozi večje število kilometrov, je torej bolje, da se podjetje ne odloči za odbitek DDV. V tem primeru bo z vsakim kilometrom, ki ga zaposleni prevozi s službenim električnim avtomobilom, za katerega podjetje plača električno energijo, prihranek vse večji. Pri tistih zaposlenih, ki za pot na delo in iz službe na dan prevozijo okoli 250 kilometrov (na primer Mariborčan, ki dela v Ljubljani), bo podjetje, ki si ne obračuna odbitnega DDV, z modelom Škoda ENYAQ iV 60 v petih letih pri gorivu prihranilo več kot 30 tisoč evrov.

Razlika pri gorivu v 5 letih

 • Izračun za dizelsko gorivo*: 250 kilometrov na dan x 235 delovnih dni na leto x 7 litrov dizelskega goriva na 100 kilometrov x 1,853 evra/liter dizelskega goriva x 5 let = 38102 evra
 • Ocena stroška oskrbe z električno energijo* v večji poslovni stavbi: 2,5 evra na 100 kilometrov
 • Izračun stroška električne energije: 250 kilometrov na dan x 235 delovnih dni x 2,5 evra na 100 kilometrov x 5 let = 7343,75 evra
 • Razlika: 30759 evrov
* Cene veljajo na dan 4.5. 2022
Preverite, koliko znaša boniteta za uporabo službenega vozila v zasebne namene.