Hranilnik električne energije POWER

Hranilnik električne energije se v kombinaciji z lastno sončno elektrarno preprosto splača. Čisto in brezplačno elektriko, ki jo proizvede vaša sončna elektrarna, lahko namreč v podjetju shranite in porabljate takrat, ko jo potrebujete, 24 ur na dan, in to tudi v primeru izpada električnega toka. Hranilnik ni koristen le pri shranjevanju in kasnejši porabi odvečne električne energije, temveč tudi pri nižanju konične moči električnega priključka – torej moči, glede na katero za priključek z merjenjem moči plačujete omrežnino oziroma obračunsko moč.

Lastnosti hranilnika POWER

Modeli

3 velikosti ohišja

Kapaciteta

Od 10 kWh dalje

Moč

3 fazni sistem od 8 kWh dalje

Prilagodljivost

Možnost individualno prilagojene rešitve

Hranilnik električne energije POWER

Hranilnik električne energije MOON za podjetja

Posebnosti hranilnika POWER

  • Različne kapacitete
  • Litij-ionske celice
  • Plod znanja podjetja TAB iz Mežice
  • Upravljanje in celovita integracija skupaj s sistemom optiMOON

Prednosti hranilnika POWER

Manjši stroški

vašega podjetja, ki jih omogoča hranilnik, še posebej v kombinaciji z lastno sončno elektrarno. Z izravnavo koničnih obremenitev se trajno zniža cena energije.

Neodvisnost

z vzpostavitvijo samostojnega omrežja ob izpadu električnega toka, kar omogoča vašemu podjetju nemoteno oskrbo z električno energijo.

Modularna zasnova

omogoča prilagodljivost vašim potrebam glede na uporabo – denimo v kmetijstvu, avtohišah ali v industriji - tako po številu hranilnikov kot njihovi kapaciteti in izhodni moči.

Inteligentno povezovanje

z različnimi tipi sončnih elektrarn, toplotnimi črpalkami, polnilnimi postajami in kogeneracijskimi sistemi.

Litij-železo-fosfatne baterije (LiFePO4)

uporabljajo zanesljivo, trajnostno, preizkušeno in varno baterijsko tehnologijo in imajo zelo dolgo življenjsko dobo.

Dnevna dinamika proizvodnje in porabe električne energije

Jutro

Jutro

Ko vzide sonce, začne sončna elektrarna proizvajati električno energijo. Vendar električna energija, ki se proizvede v jutranjih urah, vaših potreb po električni energiji ne krije v celoti. Zato hranilnik energije MOON preostalo električno energijo zagotavlja iz zaloge energije, ki jo je shranil prejšnji dan.

Dan

Dan

Sončna elektrarna večino električne energije proizvede čez dan, ko jo v podjetju tudi uporabljate. Presežek se shrani v hranilnik energije MOON. Šele, ko je ta povsem napolnjen, se presežki oddajajo v javno električno omrežje. Še pomembnejše je nižanje koničnih moči - energijo lahko shranjujete (tudi iz omrežja) takrat, ko ni potreb po veliki moči, in jo porabljate, ko so zahteve po moči visoke. Zato ima lahko priključek nižjo priključno oziroma obračunsko moč, kot bi jo potrebovali brez hranilnika, od te konične moči pa je pri večjih uporabnikih odvisna mesečna postavka za obračunsko moč na računu za električno energijo. Tu gre lahko pri večjih odjemalcih tudi za zneske nekaj sto evrov mesečno.

Večer in noč

Večer in noč

Sončna elektrarna proizvaja zgolj malo ali nič električne energije. Hranilnik električne energije vam omogoča, da v primeru potreb po nočnem obratovanju vašega podjetja porabljate shranjeno energijo, ki jo je vaša sončna elektrarna proizvedla čez dan.

Vašo sončno elektrarno zgradimo na ključ

Vprašanja in odgovori

Ne izgubljajte časa z iskanjem odgovorov na vaša vprašanja. Za vas smo jih zbrali na enem mestu.

VSI ODGOVORI
Zakaj je smiselna uporaba hranilnika električne energije v našem podjetju?
Hranilnik je koristen le pri shranjevanju in kasnejši porabi odvečne električne energije, temveč tudi pri nižanju konične moči električnega priključka – torej moči, glede na katero za priključek z merjenjem moči plačujete omrežnino oziroma obračunsko moč. V trenutkih, ko bi zaradi večje porabe lahko presegli največjo moč priključka oziroma dosegli zelo veliko trenutno moč (in na podlagi te konice nato plačali omrežnino za priključno moč za cel mesec), si tako pomagate z energijo, shranjeno v hranilniku. Zato ima lahko vaš električni priključek manjšo priključno in dosega manjšo obračunsko moč, kar pomeni, da vas bo stal manj in boste zanj plačevali nižjo omrežnino. Hranilnik pa lahko seveda tudi napolnite s presežki energije, ki jih proizvaja vaša sončna elektrarna, ali pa v večernem času, ko je elektrika iz omrežja cenejša, in to energijo uporabite takrat, ko je vaša poraba večja od trenutne zmogljivosti sončne elektrarne. Tako si zagotovite, da ste skoraj popolnoma neodvisni od električnega omrežja.
Zakaj je smiselna uporaba hranilnika električne energije v našem gospodinjstvu?
Preprosto se izplača, v prihodnosti pa se bo še bolj, seveda v kombinaciji s sončno elektrarno. Danes sicer obstaja relativno ugodna shema net metering, ki deluje nekako tako: iz svoje sončne elektrarne oddajate elektriko v omrežje, iz njega pa jo odjemate takrat, ko jo potrebujete. Žal pa se na tem področju pripravlja nova zakonodaja. Elektriko boste še vedno lahko oddajali v omrežje in jo iz njega odjemali, vendar boste za vso energijo, tako tisto, ki ste jo proizvedli sami, kot tisto, ki jo boste sprejeli iz omrežja, plačali vse prispevke, vključno z omrežnino. Tako bo račun, ki ga boste plačali, precej višji, saj so omrežnina, trošarina in davek vezani na porabo energije. Net metering bo tako bistveno manj ugoden. Obeta pa se še ena sprememba pri obračunavanju porabljene energije. Zdaj namreč obstajata dve tarifi. Rečemo jima dnevna (ki je višja) in nočna. V prihodnosti lahko računamo na to, da bo obračunskih enot v enem dnevu precej več. In jasno je, da bo električna energija najdražja takrat, ko je porabimo največ, to je zjutraj, preden gremo od doma, in popoldne, ko se vrnemo domov. Ravno takrat, ko bo elektrika iz omrežja najdražja, jo boste namreč vi lahko porabljali iz svojega hranilnika.
Kaj je konična moč in kako je ta povezana s hranilnikom električne energije?
Glede na konično moč plačujete omrežnino oziroma obračunsko moč za vaš električni priključek z merjenjem moči. V trenutkih, ko bi zaradi večje porabe lahko presegli največjo moč priključka oziroma dosegli zelo veliko trenutno moč (in na podlagi te konice nato plačali omrežnino za priključno moč za cel mesec), si lahko pomagate z energijo, ki ste jo shranili v hranilniku električne energije. Zato ima lahko vaš električni priključek manjšo priključno in obračunsko moč, kar pomeni, da vas bo stal manj in boste zanj plačevali nižjo omrežnino.
Ali se mi s hranilnikom lahko zgodi, da ostanem brez elektrike?
Ne. Ob izpadu električnega toka lahko namreč sistem vzpostavi samostojno omrežje, ki vam zagotovi nadaljnjo oskrbo z električno energijo.
Kakšno vzdrževanje potrebuje hranilnik električne energije?
Hranilnik električne energije ne potrebuje posebnega vzdrževanja.
Kaj je optiMOON in kako je povezan s hranilnikom električne energije?
Sistem celovitega energetskega upravljanja v vašem objektu (kot ga omogoča denimo naprava optiMOON) stalno spremlja vaše potrebe in stanje v električnem omrežju, optimizira porabo – ki se v primeru polnjenja električnega avtomobila močno poveča - ter vam omogoča, da najbolj učinkovito izkoristite energijo, ki jo imate na razpolago, denimo tisto, ki ste jo v hranilnik električne energije shranili iz lastne sončne elektrarne. Tako omogoča tudi prihranke pri strošku električne energije, omrežnine in obračunske moči.
VSI ODGOVORI
Mail icon

Imate še kakšno vprašanje o ponudbi MOON?

Pošljite nam svoje vprašanje na
moonpower@porsche.si

Imate dodatna vprašanja?
Z veseljem vam svetujemo.

Vas zanima, ali bi hranilnik električne energije koristil tudi vašemu gospodinjstvu? Potrebujete nasvet tudi glede postavitve lastne sončne elektrarne? Naj vam pomagamo.

Oddaj povpraševanje