Pogosta vprašanja in odgovori

Ne izgubljajte časa z iskanjem odgovorov na vprašanja o e-mobilnosti. Za vas smo jih zbrali na enem mestu.

Pogosta vprašanja in odgovori

Vrhunska emobilnost - ideja in žarnica

Izberi temo

MOONelektrika

V čem je MOONelektrika drugačna od drugih ponudb na trgu?
Ena od posebnosti MOONelektrike je, da tistim, ki imajo samooskrbno sončno elektrarno po stari uredbi (letni net metering) omogoča prenos viškov na drugo merilno mesto ali v naslednje obračunsko obdobje.
Kakšno vlogo igra pri MOONelektriki dobavitelj Ngen?
Ngen je registrirani dobavitelj električne energije končni stranki, zagotavlja pa tudi morebitne sistemske storitve. Stranka pogodbo za dobavo, odkup ali samooskrbo sklene z dobaviteljem Ngen.
Zakaj bi izbral vaš produkt in ne šel direktno k Ngenu?
Ker je ponudba MOONelektrike drugačna kot klasična ponudba Ngen.
Moram imeti vašo sončno elektrarno?
Ne, pogodbo za MOONelektriko lahko sklenejo vsi lastniki sončnih elektrarn, ki v sistem namestijo optiMOON in merilni komplet Ngen. Važno je le, da je sončno elektrarno kompatibilna z optiMOONom, kar lahko preverijo naši strokovnjaki.
Kaj moram nujno imeti, da se lahko odločim za vaš paket?
Odvisno od paketa. Najbolj osnovni je namenjen tistim, ki nimajo niti sončne elektrarne niti hranilnika. Za ostale pa je potrebna sončna elektrarna in zelo priporočljivo je imeti hranilnik. Seveda je potreben še optiMOON in merilni komplet Ngen (SG Connect).
Kako sklenem pogodbo za MOONelektriko?
Vse potrebno za sklenitev pogodbe (zamenjavo dobavitelja, če ste trenutno pri drugem dobavitelju) bomo pripravili mi, vi boste le dobili pogodbo v podpis.
Kakšne so ugodnosti, če vam dovolim, da krmilite moj optiMOON?
Če imate optiMOON in hranilnik električne energije ter nam dovolite vaš sistem krmiliti, dobite (glede na kapaciteto hranilnika) možnost nakupa dodatne električne energije za kritje morebitnega primanjkljaja po 54 odstotkov nižji ceni.
Zakaj bi bilo komu v interesu, da vi krmilite moj optiMOON?
Dobaviteljev interes je, da čim bolje sledi dogajanjem na borzi električne energije in jo odkupuje ali prodaja po zanj (in posledično za vas) čim bolj ugodni ceni. To doseže tudi tako, da krmili vaš sistem tako, da ta čim več energije iz omrežja porabi oziroma odda takrat, ko je to cenovno smiselno. Prihranke v obliki ugodnosti prenesemo k vam.
Komu vse so namenjeni paketi MOONelektrike?
Manjšim in večjim podjetjem ter gospodinjskim odjemalcem.
Ali imate kakšno rešitev za prenos viškov elektrike?
Da, MOONelektrika v nekaterih paketih omogoča prenos viškov na drugo merilno mesto ali v naslednje obračunsko obdobje.
Ali je pri prehodu oziroma vključitvi v sistem MOONelektrika potreben kak fizični poseg v mojo obstoječo sončno elektrarno?
Ne. Doda se le merilno-komunikacijska naprava SG Connect.
Ali potrebujem optiMOON in SGconnect na obeh lokacijah, ali samo na eni?
SG Connect potrebujete na obeh, optiMOON pa le pri sončni elektrarni.
Ali pri MOONelektrika še vedno ostane v veljavi moj obstoječi sistem meritev »net metering«?
Da. Menjava dobavitelja električne energije ne vpliva na vaš status in vključenost v shemi neto meritev (net metering). Ta preneha le v primeru, če pride do spremembe soglasja (npr. v primeru, da se poveča moč sončne elektrarne).
Kakšno je obračunsko obdobje?
Upošteva se koledarsko leto, torej od 1.1. do 31.12.
Ali lahko viške električne energije prenesem na več različnih merilnih mest ali samo na eno?
Viške lahko poljubno prenašate tudi med več merilnimi mesti v sistemu MOONelektrika. Imate pa tudi možnost, da del viškov prenesete na drugo merilno mesto (ali mesta), del pa uporabite sami v prihodnjem letu.
Dve merilni mesti v omrežju MOONelektrika sta na različnih trafo postajah. Lahko kljub temu prenašam viške med njima?
Da.
Ali imam pri prenosu električne energije na drugo merilno mesto še kakšne dodatne stroške? Se je tu s spremembo zakonodaje v letu 2024 kaj spremenilo?
Ne. Dodatnih stroškov ni. Za merilno mesto, ki sprejme energijo, se plača le omrežnina glede na količino prenesenih kWh.

E-vozila

Zakaj moj avto na polnilnici ne izkoristi vse njene razpoložljive moči?
Pri hitrih polnilnicah DC so moči polnjenja odvisne od največje moči polnilnice ter največje moči polnjenja, ki jo zmore posamezni avtomobil. Moč polnjenja je odvisna še od polnosti baterije, okoliščin polnjenja in sloga vožnje neposredno pred polnjenjem. Zato se lahko zgodi, da hitrost polnjenja ne bo dosegla najvišje možne moči, ki jo omogočata avto in polnilnica. Pri polnilnicah AC pa se velja zavedati, da se kljub morebitni nazivni moči AC 22 kW večina električnih avtomobilov na njih polni z močjo 11 kW. To je svojevrsten standard najsodobnejših električnih avtomobilov za polnjenje na polnilnicah AC. Le redki avtomobili z močmi polnjenja odstopajo.
Ali lahko polnim električni avtomobil med dežjem?
Seveda lahko, in to brez strahu, da bi doživeli električni udar ali poškodovali električno napeljavo. Tako avtomobil kot polnilnica imata v takih primerih več stopenj zaščite. Na primer, električni tok ne steče, dokler avtomobil in polnilnica nista varno povezana in se tudi polnilna postaja ne prepriča, da je vse v redu. In obratno: ko potegnete kabel iz vtičnice, tok preneha teči, preden bi lahko vtičnico izpostavili dežju.
Kaj vse vpliva na dejanski doseg in polnjenje e-vozila?
Na dejanski doseg in polnjenje vplivajo med drugim vaše vozne navade, vremenske razmere, število potnikov, količina tovora, vrsta pnevmatik, tlak v pnevmatikah, profil poti …
Kakšne prednosti ima električno vozilo?
Glavne prednosti e-avtomobila za uporabnika so nižji stroški uporabe in nižja cena goriva. Vzdrževanje je enostavnejše, saj je v električnem motorju le en gibljiv del, rotor, ravno tako pa ni treba menjavati olja, zračnih filtrov in filtrov goriva. Poleg tega je vožnja električnega vozila preprostejša in bolj dinamična. So namreč hipno odzivni, saj je celoten navor na voljo takoj. Električni avtomobili so popolnoma tihi, razen pri nizkih hitrostih, ko morajo zaradi varnosti oddajati zvok. So tudi prostornejši, saj je električni pogonski sklop kompakten.
Kakšne so značilnosti električnega motorja?
Električni motor je naprava, ki spreminja električno energijo v mehansko in tako poganja različna vozila, obenem pa zmore v obrnjenem načinu delovanja skrbeti za regeneracijo in pretvarja kinetično energijo, ki bi se sicer izgubila ob zaviranju, v električno, ki jo avto shranjuje v bateriji. Poznamo več tipov e-motorjev (največ je sinhronskih s stalnimi magneti), ki se uporabljajo kot pogonski stroji, ena od njihovih odlik pa je tudi velik izkoristek (tudi prek 90 odstotkov), poleg tega pa še majhna masa, malo gibljivih delov in velik navor že z mesta. Tudi zato električni motorji omogočajo, da večina vozil uporablja enostopenjski menjalnik, kar spet znižuje težo in zapletenost sistema ter znižuje stroške vzdrževanja in lastništva.
Naj baterijo svojega e-avtomobila polnim do 100 % ali ne?
Če baterijo na polnilnici popolnoma napolnite, se boste z njo lahko sicer odpeljali dlje, a bo tudi samo polnjenje trajalo več časa. Za vsakodnevno uporabo je zato primerno polnjenje do 80 %, ki je hitrejše in tudi podaljša življenjsko dobo baterije.
Ali se lahko solarna električna energija shrani tudi v električnem vozilu in posreduje drugim porabnikom?
Uporaba v bateriji shranjene električne energije za druge namene v starejših generacijah vozil večinoma ni predvidena. Novejši električni avtomobili pa bodo kmalu omogočali dvosmerno polnjenje oziroma dvosmerna uporaba električne energije, tako da se bo lahko baterija vozila uporabila tudi za električno napajanje drugih porabnikov. Tako bodo avtomobili dobili novo funkcionalnost – oddajali bodo lahko energijo, zagotavljali nujno elektriko, polnili drug avto … Volkswagen bo še v letu 2022 začel proizvajati avtomobile z dvosmernim polnjenjem (tehnologija V2H, Vehicle to Home). Za boljšo predstavo naj povemo, da proizvajalci trenutno večinoma izdelujejo avtomobile z baterijo, ki lahko shrani nekje do 80 kilovatnih ur elektrike. Šestčlansko gospodinjstvo porabi od osem do deset kilovatnih ur električne energije na dan. Z energijo, ki jo ima shranjeno takšen avtomobil, bi torej lahko skoraj šest dni napajali svoje gospodinjstvo, ostalo pa bi vam še dovolj energije za sto kilometrov vožnje.
Kako ugotovim moč polnjenja, čas polnjenja in doseg za svoje električno vozilo?

Moč polnjenja z izmeničnim tokom (AC) je odvisna od vgrajenega polnilnika (On-Board-Charger - OBC) in znaša od 6 do 22 kW, odvisno od vozila. Pri vozilu Volkswagen ID.3 (58 kWh) denimo izračunamo čas polnjenja in doseg tako:

 • čas polnjenja (h) = kapaciteta baterije (58 kWh)/moč polnjenja (11 kW)
 • doseg (km) = kapaciteta baterije (58 kWh)/ neto poraba električne energije (brez izgub pri polnjenju) (13,6 kWh/100 km) *100
Kako si lahko izračunam dejanski doseg v prevladujočih individualnih okoliščinah vožnje?
Za primer spet vzemimo Volkswagen ID.3 z baterijo velikosti 58 kWh. Če se na primer v trenutku, ko se na merilniku polnosti baterije izpiše vrednost 10 odstotkov, na merilniku kilometrov, ki ste jih prevozili od zadnjega polnjenja (ko ste baterijo popolnoma napolnili), izpiše denimo vrednost 283,5 kilometra, lahko preprosto izračunate dejanski doseg avtomobila ob avtocestni vožnji glede na svoj slog vožnje in vozne okoliščine. Število prevoženih kilometrov delite z 90 (odstotkov porabljene električne energije) in količnik pomnožite s 100. Tako ugotovite, da denimo vaš VW ID.3, ki s polno baterijo v vsakdanjem prometu prevozi okoli 400 kilometrov, na dolgi avtocestni vožnji z največjo hitrostjo 130 kilometrov na uro po tipični slovenski krajini prevozi približno 315 kilometrov. To je eden od temeljnih podatkov, ki si ga je ob uporabi električnega avtomobila treba čim prej izračunati. To ni tovarniški podatek o dosegu, ampak dejanski doseg v prevladujočih individualnih okoliščinah in ob upoštevanju sloga uporabe avtomobila. Sicer pa večina voznikov električnih avtomobilov hitro dobi občutek, kakšen bo doseg vozila s trenutnim načinom vožnje in v trenutnih razmerah.
Kako polna mora biti moja baterija, da bom prispel do cilja brez skrbi?
Če morate denimo od Nove Gorice do cilja v Ljubljani prevoziti 110 kilometrov, bo glede na dejanski doseg avtomobila (kako ga izračunate, pišemo v odgovoru na prejšnje vprašanje) polnost baterije ob odhodu morala biti najmanj 35-odstotna. Podatek dobite s preprostim izračunom – 110 kilometrov delite s 315 kilometri (toliko smo izračunali dejanski doseg) in pomnožite s 100. Da ne boste trepetali in se na cilj pripeljali z zadnjimi elektroni, je dobljeno vrednost priporočljivo zaokrožiti navzgor, v tem primeru na 40 ali 45 odstotkov. Navigacija in potovalni računalnik sicer zmoreta sama določiti doseg ob polnjenju, a nikoli tako natančno ter predvsem skladno z osebnim slogom, danimi okoliščinami vožnje in konfiguracijo predvidene poti. Lahko pa uporabite katero od namenskih spletnih strani oziroma aplikacij, ki so namenjene prav tovrstnim načrtovanjem in izračunom na primer abetterrouteplanner.com.

Polnjenje

Kaj potrebujem za brezskrbno uporabo svojega električnega vozila?
Za brezskrbno uporabo popolnoma električnega vozila ali priključnega hibrida potrebujete primerno možnost polnjenja. Polnilni kabel s prenosnim polnilcem je pri nekaterih vozilih vključen v serijsko opremo, a boljša je odločitev za namestitev lastne stenske polnilne postaje. Za zagotavljenje elektrike za polnjenje električnega vozila imate na voljo dve možnosti: prek obstoječe pogodbe o dobavielektrične energije ali z namestitvijo sončne elektrarne. Z njo proizvajate lastno solarno električno energijo in vsak dan prihranite pri stroških za elektriko. Viški solarne električne energije se odvedejo bodisi v hranilnik električne energije ali pa v električno omrežje.
Ali je kombinacija polnilne postaje in hranilnika električne energije smiselna tudi, če nimam lastne sončne elektrarne?
Načeloma je kombinacija obeh elementov smiselna tudi brez povezave s sončno elektrarno, na primer, če želite v hranilniku energije začasno shraniti cenejši nočni tok in ga nato uporabiti za poljnenje svojega električnega avtomobila podnevi ali če imate prešibak električni priključek, da bi hkrati delovalo več močnejših porabnikov.
Razmišljam o lastni polnilnici. Kaj naj bo moj prvi korak?
Oglasite se bodisi pri katerem od trgovcev v pooblaščeni prodajno servisni mreži avtomobilskih znamk, ki jih v Sloveniji zastopa Porsche Slovenija, bodisi po spletu ali telefonu neposredno znamki MOON. Strokovnjaki se bodo nato pogovorili z vami ter upoštevali vse dejavnike oziroma posebnosti vašega objekta in potreb. Hitro vam bo postalo povsem jasno, da za svetovanje, odločitev za primerno inštalacijo, namestitev in zagon polnilnice ne potrebujete številnih dodatnih poti, saj pri znamki MOON poskrbijo za vse.
Kakšno domačo polnilnico naj izberem?
Za postavitev doma strokovnjaki MOON običajno priporočajo klasične domače polnilnice s trifaznim izmeničnim tokom (AC) z močjo do 11 kW, moč polnilnice pa se lahko prilagaja moči vašega domačega priključka (dinamično polnjenje). Postavitev polnilnice stane (brez DDV) od okoli tisoč petsto evrov naprej, odvisno od tega, kako zahtevna je montaža, torej ali je polnilnico mogoče namestiti na steno, do koder je treba napeljati le nekaj metrov kabla, ali pa so potrebna večja dela.
Katere vrste polnjenja so na voljo?
Na voljo sta polnjenje AC (z izmeničnim tokom), ki omogoča moč polnjenja do 11 kW (pri nekaterih vozilih pa tudi več), in polnjenje DC (z enosmernim tokom). Številni proizvajalci vozil za polnjenje z enosmernim tokom načrtujejo večje moči polnjenja, in sicer do 350 kW.
Kako se razlikujejo tipi kablov?
Pri polnjenju z izmeničnim tokom (AC) na polnilnih postajah razlikujemo med kabli z vtičem za vozilo tipa 1 (predvsem starejša vozila azijskih znamk e-avtomobilov) in tipa 2. Polnilni kabel tipa 2 je standardni polnilni kabel pri pratktično vseh električnih avtomobilih, ki so napredaj v EU. Pri polnjenju z enosmernim tokom (DC) pa je v Evropi standard CCS, nekatera starejša japonska in korejska vozila pa imajo priključek standarda CHAdeMO.
Kaj moram upoštevati pri nakupu polnilne postaje?
Glede na obstoječo hišno inštalacijo in električno vozilo je treba upoštevati naslednje parametre: moč polnjenja stenske polnilne postaje, moč polnjenja vozila, možnost dinamičnega polnjenja, možnost povezave z zalednim sistemom, možnost vključitve v sisteme energetskega upravljanja…
Ali se lahko polnilne postaje povežejo v skupino in delujejo kot eno?
Polnilne postaje MOON Charging se lahko povežejo v inteligentno skupino in skupaj delujejo kot ena polnilna postaja. Ena prevzame upravljanje skupine in uravna moč polnjenja posameznih polnilnic, da skupna moč polnjenja ne preseže največje moči priključka. Ne glede na število vozil oziroma polnilnic tako ne bo prišlo do preobremenitve električnega priključka, saj so polnilnice MOON Charging pametne in imajo dinamično vodenje (Load Guard).
Kaj je zaledni sistem?
Zaledni sistem je sistem, v katerega so vključene polnilnice – prek žične spletne povezave, brezžičnega omrežja Wi-Fi ali LTE-povezave s spletom. Sistem omogoča nadzor in upravljanje polnilnic na daljavo, prijavo uporabnikov, zaračunavanje polnjenja, nastavljanje tarif za polnjenje … Pomembno je, da je zaledni sistem združljiv s čim več ponudniki polnilnih storitev, torej s sistemi, ki imajo uporabnike in jim izdajo kartico/aplikacijo ter poskrbijo za zaračunavanje polnjenja. Postavljanje polnilnic, namenjenih javni uporabi brez vključitve v povezan zaledni sistem s klicnim centrom in povezavami z drugimi takšnimi sistemi (ki omogočajo gostovanje tudi uporabnikom drugih sistemov, t.i. gostovanje oziroma roaming), močno odsvetujemo, saj bo povezanost polnilnic v zaledni sistem kmalu, kot je videti, tudi sistemska zahteva.
Kaj je optiMOON in kako je povezan s polnilno postajo?
Sistem celovitega energetskega upravljanja v vašem objektu (kot ga omogoča denimo naprava optiMOON) stalno spremlja vaše potrebe in stanje v električnem omrežju, optimizira porabo – ki se v primeru polnjenja električnega avtomobila močno poveča - ter vam omogoča, da najbolj učinkovito izkoristite energijo, ki jo imate na razpolago, denimo tisto, ki ste jo v hranilnik električne energije shranili iz lastne sončne elektrarne. Tako omogoča tudi prihranke pri strošku električne energije, omrežnine in obračunske moči.

Sončne elektrarne

Kaj je samooskrba z električno energijo?
Samooskrba je proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov z napravo za samooskrbo, ki je priključena na notranjo nizkonapetostno inštalacijo stavbe. Namenjena je pokrivanju lastnega odjema električne energije končnega odjemalca, in sicer gospodinjskega ali malega poslovnega odjemalca. Naprava za samooskrbo lahko proizvaja električno energijo z izrabo sončne, vetrne, vodne ali geotermalne energije ter s soproizvodnjo toplote in električne energije, ki kot primarni vir uporablja obnovljive vire energije. V praksi močno prevladujejo naprave za izrabo sončne energije - sončne elektrarne. Končni odjemalci z napravo za samooskrbo se brez pomoči omrežja ne morejo samooskrbovati z električno energijo in nujno potrebujejo omrežje, ki jim omogoča oddajo viškov proizvodnje ter možnost odjema energije, ko njihova proizvodnja ne zadošča. Distribucijsko omrežje je v tem primeru zaradi neusklajenosti med proizvodnjo odjemalčeve proizvodne naprave za samooskrbo in porabo končnega odjemalca v vlogi »virtualnega« hranilnika oziroma baterije. Po novelirani Uredbi o samooskrbi iz leta 2019 je lahko samooskrba v primeru posameznih gospodinjskih ali malih poslovnih odjemalcev individualna. V primeru med seboj povezanih gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev z napravo za samooskrbo pa gre za skupnostno samooskrbo, ki lahko zajema samooskrbo večstanovanjskih stavb ali skupnost OVE, v katero se lahko povežejo odjemalci, ki odjemajo električno energijo preko dveh ali več merilnih mest, ki sta oziroma so priključeni na nizkonapetostno omrežje iste transformatorske postaje. Največja moč naprave za samooskrbo ne sme presegati 0,8-kratnika priključne moči odjema merilnega mesta, na katerega je ta naprava priključena, oziroma 0,8-kratnika vsote priključnih moči odjema merilnih mest, vključenih v posamezno skupnostno samooskrbo.
Zakaj bi se odločili za lastno sončno elektrarno?
Če se odločite za postavitev sončne elektrarne na svojem objektu, lahko proizvajate lastno zeleno električno energijo, hkrati pa si znižate strošek elektrike. Sonce proizvaja energijo v dveh pojavnih oblikah - kot »toploto« in kot »svetlobo«. Za obratovanje sončne elektrarne potrebujete le svetlobo. Tudi na območjih, kjer je večji del dneva oblačno in ne sije sonce, je še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike.
Kako pripravite najustreznejšo ponudbo za moj objekt?
Pred pripravo konkretne ponudbe strokovnjaki MOON opravijo pregled na vašem objektu. Pri tem preverijo električne inštalacije, infrastrukturo, lego objekta in predvideno namestitev sončne elektrarne … in vam nato na podlagi tega pripravijo najustreznejšo rešitev.
Koliko časa traja celoten postopek?
Po tem, ko se s strokovnjaki MOON dogovorite, kaj točno potrebujete, poteka postopek naprej zelo hitro. Še najbolj zamudni so uradni postopki, skozi katere pa vas vodijo strokovnjaki MOON in jih povsod, kjer je to le mogoče, tudi opravijo namesto vas. Najbolj zamuden del postopka je obravnava vloge in pridobivanje dovoljenja za priklop pri elektrodistributerju. Ti postopki lahko trajajo nekaj tednov. Sama inštalacija je precej hitrejša. Po navadi je montaža dokončana v enem dnevu.
Kdaj se sončna elektrarna splača?
Ocenjujemo, da se investicija splača vsem, katerih letna poraba je večja od 4000 kWh oziroma njihov mesečni račun za elektriko znaša 50 evrov ali več. Mesečni račun za elektriko bo po izgradnji sončne elektrarne sestavljen le še iz stroška obračunske moči in prispevka za SPTE in OVE, ki pa je vezan na priključno moč vašega elektro priključka in ga plačujete že zdaj, tudi v primeru, da ne porabite prav nič električne energije.
Kako hitro se mi bo povrnila investicija?
V povprečju se investicija v domačo sončno elektrarno povrne med 8 in 12 leti kar je odvisno od velikosti same sončne elektrarne (večja ko je, nižja je cena na kW) in seveda vaše porabe in cene električne energije iz omrežja. Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala vsaj 30 let!
Mi lahko na konkretnem primeru predstavite, koliko bi prihranil s sončno elektrarno?
Seveda. Informativno smo izračunali, kaj pomeni samooskrba z električno energijo, če je moč vašega priključka 43 kW. Na letni ravni se naredi poračun razlike med proizvedeno elektriko iz sončne elektrarne, ki je bila oddana v omrežje, in električno energijo, ki je bila iz omrežja pridobljena. Porabo elektrike smo za naš izračun ocenili na približno 35 tisoč kWh na leto. Kot kaže tabela, bi v 25 letih s sončno elektrarno prihranili skoraj 78 tisoč evrov.
Kakšne so koristi sončne elektrarne zame oziroma moje gospodinjstvo?
Sončna elektrarna na vaši strehi bo skozi ves dan proizvajala dovolj električne energije za gospodinjsko porabo (luči, gospodinjski aparati itd.). S pomočjo lastne sončne elektrarne pa ne boste le zmanjševali svojega računa za elektriko, ampak boste tudi ustvarjali presežek, ki ga lahko prodajate dobavitelju elektrike ali pa shranite v hranilnik električne energije ter shranjeno energijo porabite zvečer, ko vaša sončna elektrarna ne proizvaja elektrike.
Mi lahko sončna elektrarna zagotovi cenejše ogrevanje?
Da, če seveda uporabljate električne ogrevalne naprave, kot so IR paneli, toplotna črpalka, električno talno gretje …
Zakaj postaviti sončno elektrarno?
Sončna elektrarna s tehnologijo, s katero izkoriščate obnovljive vire energije, je vse bolj prepoznavna kot sistem, ki ne onesnažuje okolja in je nujen za energetsko neodvisno, trajnostno oskrbo z električno energijo. Ne potrebuje polnjenja, nima premikajočih se delov, ne onesnažuje okolja, deluje tiho in potrebuje minimalno vzdrževanje.
Ali je sončna elektrarna varna?
Pravilno povezani elementi sončne elektrarne so popolnoma varni. Namestitev modulov na streho je podobna prekrivanju s strešniki in električne povezave delujejo brez tveganja. Strokovnjaki MOON poskrbijo za kvalitetno in zanesljivo montažo. Obratovanje sončne elektrarne tudi ne povzroča sevanja.
Ali imam lahko sončno elektrarno tudi na moji hiši?

Solarne module lahko postavimo na skoraj vsako stavbno površino, ki je s sončno svetlobo obsevana večji del dneva. Najbolj učinkovita je postavitev na streho, ki je orientirana proti soncu. Sončne module lahko vgradimo tudi v fasade stavb, na rastlinjake, na garaže, kot senčenje teras ali pa na tla, skratka kamorkoli, le da sončna svetloba doseže sončne celice. Površina sončne elektrarne naj sprejme čim več svetlobe, kajti več kot bo svetlobe, več je bo sistem lahko pretvoril v električno energijo. Koliko sončne svetlobe bo prejela sončna elektrarna, je odvisno od treh dejavnikov:

 • Orientacija: optimalna orientacija je proti jugu
 • Naklon: poševna streha daje boljše rezultate kot ravna. Pomagamo pa si lahko z nosilci, ki podpirajo module pod optimalnim kotom.
 • Senčenje: senčenje, ki ga povzročajo visoka drevesa ali višje stavbe, zmanjšuje delovanje sistema. Poleg omenjenih dejavnikov je delovanje sončne elektrarne seveda odvisno tudi od izbire modulov in njihovih značilnosti.
Ali potrebuje sončna elektrarna za svoje delovanje močno svetlobo?
Koliko električne energije bo sončna elektrarna proizvedla, je odvisno od intenzivnosti sončnega sevanja, ki mu je sistem izpostavljen. Sončne celice bodo pretvorile več energije na zelo sončen dan kot takrat, ko bodo oblaki prekrivali nebo. Ampak to ne pomeni, da na oblačen dan ne boste proizvajali električne energije, le njena količina bo ustrezno manjša.
Kako veliko sončno elektrarno potrebujem?
Proces izdelave kalkulacij oziroma dimenzioniranje sončne elektrarne je postopek, s katerim izračunamo, kako močno (v kW) sončno elektrarno potrebujete za svoje potrebe (potrebe gospodinjstva, podjetja …). Ključno je takšno dimenzioniranje sončne elektrarne, da bo na letni ravni proizvedla toliko električne energije, kolikor je letno porabite. Pri tem je v pomoč vaš letni račun za porabljeno elektriko. V primeru, da v bližnji prihodnosti načrtujete povečanje porabe električne energije (toplotna črpalka, polnilna postaja za električno vozilo …), pa je priporočljivo pri izračunu upoštevati tudi to.
Kakšno površino potrebujem za sončno elektrarno?
Potrebna površina na strehi je odvisna vaših potreb po električni energiji. Za 1 kW električne energije potrebujete od 6 do 7 m2 površine.
Koliko energije lahko proizvedem v Sloveniji?
Osnovno pravilo se glasi: 1 kW inštalirane moči na leto proizvede 1000 kWh električne energije, in sicer pri sončnem sevanju 1000 W/m2. Povprečno sončno sevanje v Sloveniji znaša med 900 W/m2 in 1200 W/m2, odvisno od lokacije.
Kakšno vzdrževanje sistema je potrebno?
Fizični pregled elektrarne je priporočljivo opraviti na dve leti. Pri tem se plačajo obisk izvajalca, torej serviserja MOON, in morebitni potrebni popravki, ki so v večini primerov kriti z garancijo proizvajalcev posameznih komponent sončne elektrarne. Sicer pa se - odvisno od nagnjenosti sistema - zaradi boljšega izkoristka priporoča čiščenje modulov (zaradi cvetnega prahu, smoga, listja, umazanije, ptičjih iztrebkov …). Tudi sneg je z modulov priporočljivo odstraniti, če z njih seveda ne zdrsne sam. Poskrbeti je potrebno tudi za odstranitev visokih ovir, ki omejujejo dostop svetlobe do modulov (visoka drevesa, grmičevje).
Kakšno dokumentacijo potrebujem za postavitev sončne elektrarne in ali to lahko uredi MOON namesto mene?

Če se odločite za sončno elektrarno MOON, naši strokovnjaki za vas pripravijo vse potrebne listine tako za pridobitev subvencije Eko sklada (kadar so te razpisane oziroma na voljo) kot tudi za pristojnega distribucijskega operaterja (soglasje za priključitev). V vašem imenu vložijo dokumentacijo in izpeljejo druge potrebne postopke. Dokumentacija in storitve, ki jih potrebujete in jih pripravi ali pomaga pridobiti MOON:

 • Izdelava projektne dokumentacije
 • Pridobivanje soglasja za priključitev
 • Pridobivanje nepovratnih sredstev
 • Dobava materiala
 • Postavitev sončne elektrarne
 • Pogodba o priključitvi
 • Priključitev sončne elektrarne na omrežje
 • Pogodba o uporabi sistema končnega odjemalca
Ali moram biti doma, ko poteka namestitev sončne elektrarne na streho?
Solarni sistem lahko v večini primerov namestimo brez vaše prisotnosti in vstopa v vaše stanovanje oziroma poslovno stavbo. Gradbena dela so minimalna in hitra. Sama montaža sončne elektrarne običajno traja le en dan.
Ali potrebujem za postavitev sončne elektrarne gradbeno dovoljenje?
V primeru postavitve sončne elektrarne na streho objekta gradbenega dovoljenja ne potrebujete. Obstajajo pa izjeme pri postavitvi prosto stoječih sistemov, s katerimi vizualno posegamo v naravo. V tem primeru se je najbolje pozanimati pri pristojnem organu.
Ali smo pri taki investiciji upravičeni do ugodnejšega financiranja oziroma nepovratnih sredstev?
Za sončne elektrarne so občasno na voljo različne oblike pomoči Eko sklada, tudi subvencija oziroma nepovratna finančna vzpodbuda. O tem se velja pred nakupom pozanimati na straneh Eko sklada.
Kaj je inverter in zakaj ga potrebujem?
Osnovni namen uporabe razsmernika oziroma inverterja je v pretvarjanju enosmerne (DC) električne napetosti v izmenično (AC) električno napetost. Njegova naloga je tudi sinhronizacija z javnim električnim omrežjem, v katerega se elektrika oddaja. Razsmernik je srce sistema, saj povezuje module med sabo. Deluje samodejnoo, kar pomeni, da se vklopi, ko je dovolj sončne svetlobe, in samodejno izklopi, ko nastopi mrak. S tem zadostimo zahtevi po učinkoviti rabi energije, saj ponoči inverter ne potrebuje elektrike.
Kaj pravzaprav sestavlja sončno elektrarno?
Sončno elektrarno sestavljajo fotonapetostni moduli, razsmernik (inverter) in nosilna konstrukcija. Fotonapetostni moduli pretvarjajo sončno sevanje v enosmerno napetost. Med seboj so fotonapetostni moduli povezani v serijo, več serij pa s posebnim solarnim kablom priključimo na razsmernik ali inverter. To je naprava, ki enosmerno napetost pretvarja v izmenično. Nosilna konstrukcija je običajno aluminijasta, njena naloga pa je, da so moduli pravilno pritrjeni na strešno konstrukcijo, primerno usmerjeni in imajo ustrezen naklon. Več o komponentah sončne elektrarne si PREBERITE TUKAJ.
Kakšna je razlika med monokristalno, polikristalno in amorfno sončno celico?
Do nedavnega so bile vse sončne celice izdelane iz izredno čistega kristala silicija. Monokristalne sončne celice imajo največji donos oziroma izkoristek (laboratorij do 25 %, serijska proizvodnja 15-17 %). Postopek pridobivanja monokristalnega silicija je zelo drag, kar je posledica počasne rasti kristala. Vse sončne elektrarne MOON so sestavljene iz najkvalitetnejših monokristalnih sončnih celic. Polikristalne sončne celice so sestavljene iz večjega števila kristalov. Prednost pred monokristalnimi je v cenejši izdelavi in lažji razporeditvi v kvadratno obliko. Visoko učinkovite polikristalne sončne celice dajejo v laboratorijih 21 % donos, v serijski proizvodnji pa 13-15 %. Amorfne sončne celice imajo atome razporejene neurejeno, kar se odraža v slabšem donosu (laboratorij 12 %, serijska proizvodnja 5-7 %). Njihova prednost je cenejša proizvodnja, slabost pa neodpornost na svetlobo in hitrejše staranje. Najdemo jih v kalkulatorjih in vrtnih svetilkah.
Iz česa je sestavljen moj mesečni račun za elektriko?

Vaš račun sestavljajo:

 1. Tržna cena električne energije Ceno določa dobavitelj električne energije in se obračuna za vsako porabljeno kilovatno uro v večji (VT), manjši (MT) oziroma enotni (ET) tarifi.
 2. Omrežnina za prenos in omrežnina za distribucijo Kot odjemalec plačate za prenos in distribucijo električne energije po električnem omrežju do svojega prevzemno-predajnega mesta. Omrežnina je namenjena izvajanju dejavnosti distribucijskega operaterja (SODO), dejavnosti sistemskega operaterja (ELES) in pokrivanje stroškov sistemskih storitev (ELES), pa tudi pokrivanju stroškov za delovanje Agencije za energijo. Omrežnino sestavlja cena za obračunsko moč v kilovatih (ta je odvisna od moči vgrajenih varovalk) in cena za omrežnino, ki se obračuna za vsako porabljeno kilovatno uro v večji, manjši oziroma enotni tarifi.
 3. Prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom iz obnovljivih virov energije (OVE in SPTE) To je prispevek, ki ga določa vlada RS in je namenjen spodbujanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje z visokim izkoristkom. Obračuna se na obračunsko moč v kilovatih.
 4. Prispevek za energetsko učinkovitost (URE) To je prispevek, ki ga določa Vlada RS in je namenjen povečevanju energetske učinkovitosti. Obračuna se za vsako porabljeno kilovatno uro električne energije v večji (VT), manjši (MT) oziroma enotni (ET) tarifi.
 5. Prispevek za delovanje operaterja trga To je prispevek, ki ga določa Vlada RS in je namenjen pokrivanju stroškov operaterja trga Borzen, d.o.o.
 6. Trošarina na električno energijo se obračuna za vsako porabljeno kilovatno uro električne energije v večji (VT), manjši (MT) oziroma enotni (ET) tarifi.
 7. Davek na dodano vrednost Na neto seštevek zgornjih postavk se na vsakem računu zaračuna tudi DDV po 22-odstotni davčni stopnji.
Ali mi ob odločitvi za sončno elektrarno ni več potrebno plačevati mesečnih računov dobave električne energije?
Ne. Če se odločite za sončno elektrarno, boste z mesečnim računom plačevali le strošek obračunske moči in prispevek OVE + SPTE. Ti dve postavki sta vezani na priključno moč vašega priključka in ne na porabo, plačati pa ju morate tudi v primeru, da na vašem merilnem mestu ni nikakršne porabe električne energije. Neto merjenje električne energije poteka na letnem nivoju. Lastniku naprave za samooskrbo to omogoča, da višek proizvedene električne energije “posodi” oziroma “shrani” v omrežje (energija se v resnici porabi na lokalnem nivoju, v bližnjih stavbah) ter jo v času, ko njegova domača elektrarna ne proizvaja energije, vzame iz omrežja. Lastniki naprav za samooskrbo tako za celo leto prejmejo samo en račun za električno energijo. Ta račun upošteva razliko med porabljeno in proizvedeno električno energijo. Če je naprava za samooskrbo pravilno dimenzionirana, lastnik naprave praktično ne bo imel stroškov z električno energijo, saj je bo na letni ravni proizvedel toliko, kot je bo tudi porabil. V primeru viškov energije bo prevzel dobavitelj električne energije, s katerim ima lastnik naprave sklenjeno pogodbo o neto dobavi, in to ne da bi lastniku za to kaj plačal.
Ali lahko moje podjetje le uporablja električno energijo, ki jo proizvede naša lastna sončna elektrarna, ali jo lahko tudi prodaja?
V Sloveniji imajo podjetja na voljo dve shemi, PX1 in PX3. PX1 pomeni, da je sončna elektrarna namenjena le proizvodnji elektrike za prodajo, PX3 pa, da je delno namenjena lastni porabi, delno pa prodaji. Pri obeh shemah se lahko podjetje odloči bodisi za zagotovljen odkup za pravne osebe bodisi za obratovalno podporo. Pri prvi možnosti lastnik sončne elektrarne sklene pogodbo z Borzenom za 15 let. V pogodbi je napovedana letna proizvodnja in zagotovljena odkupna cena, lastnik elektrarne pa je vključen v Borzenovo Eko bilančno skupino oziroma podskupino. Pri obratovalni podpori lastnik sončne elektrarne sam prodaja elektriko na trgu po tržni ceni in za prodano količino energije izda Borzenu račun za zagotovljeno obratovalno podporo (subvencijo, ki je vezana na količino prodane energije). Lastnik sončne elektrarne se mora sam vključiti v eno od bilančnih skupin/podskupin in se seveda registrirati tudi za proizvodnjo električne energije.
Kaj je optiMOON in kako je povezan s sončno elektrarno?
Sistem celovitega energetskega upravljanja v vašem objektu (kot ga omogoča denimo naprava optiMOON) stalno spremlja vaše potrebe in stanje v električnem omrežju, optimizira porabo – ki se v primeru polnjenja električnega avtomobila močno poveča - ter vam omogoča, da najbolj učinkovito izkoristite energijo, ki jo imate na razpolago, denimo tisto, ki ste jo v hranilnik električne energije shranili iz lastne sončne elektrarne. Tako omogoča tudi prihranke pri strošku električne energije, omrežnine in obračunske moči.
Kdo so udeleženci na trgu z električno energijo?

To so odjemalci, proizvajalci, trgovci in dobavitelji električne energije. Elektrika prihaja do odjemalcev po prenosnem omrežju in distribucijskih omrežjih. Za to so odgovorni operaterji omrežij. Medtem ko so proizvodnja, trgovanje in dobava električne energije tržne dejavnosti, sta prenos in distribucija netržni dejavnosti. Električno energijo proizvajajo elektrarne, ki uporabljajo različne obnovljive (voda, veter, sonce) in neobnovljive (premog, nafta, plin, jedrsko gorivo) vire energije. Odprtje trga odjemalcem omogoča tudi izbiro električne energije glede na način proizvodnje oziroma glede na uporabljeni energetski vir. Okoljsko ozaveščeni odjemalci lahko izbirajo električno energijo, proizvedeno na okolju prijaznejši način. Naloge sistemskega operaterja prenosnega omrežja opravlja javno podjetje Elektro-Slovenija, d.o.o. (ELES). Visokonapetostno omrežje omogoča zanesljivo in kakovostno oskrbo z električno energijo večjim odjemalcem in distribucijskim podjetjem. Z distribucijskimi omrežji upravlja družba SODO sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo, d.o.o. Na podlagi pogodbe o najemu infrastrukture za distribucijo električne energije lastniki distribucijskega omrežja v imenu SODO, d.o.o., zagotavljajo storitve na distribucijskih omrežjih:

 • Elektro Celje, d.d.
 • Elektro Gorenjska, d.d.
 • Elektro Ljubljana, d.d.
 • Elektro Maribor, d.d.
 • Elektro Primorska, d.d.

E-upravljanje

Kaj je e-upravljanje in kakšne koristi mi prinaša?
Ko govorimo o e-upravljanju, imamo v mislih sistem celovitega energetskega upravljanja v vašem objektu (kot ga omogoča denimo naprava optiMOON), ki stalno spremlja vaše potrebe in stanje v električnem omrežju, optimizira porabo – ki se v primeru polnjenja električnega avtomobila močno poveča - ter vam omogoča, da maksimalno najbolj učinkovito izkoristite energijo, ki jo imate na razpolago, denimo tisto, ki ste jo v hranilnik električne energije shranili iz lastne sončne elektrarne. Tako omogoča tudi prihranke pri strošku električne energije, omrežnine in obračunske moči.. Prav tako vam ponuja enostaven in razumljiv pregled energijskih tokov v vašem gospodinjstvu oziroma podjetju.
Zakaj bi sploh potrebovali inteligentno upravljanje s sistemom optiMOON?
Ker se poraba elektrike izjemno povečuje, je postala dobava dovolj velikih količin v najbolj obremenjenih delih dneva velik problem. V bližnji prihodnosti se zato obetajo velike spremembe pri obračunavanju porabe električne energije. V času, ko bo poraba večja, bo višja tudi cena. V Sloveniji trenutno poznamo dvotarifno merjenje porabe, čemur uporabniki tudi prilagajamo odjem, v Evropi pa se že uvaja dinamična dnevna tarifa. To pomeni, da se cena elektrike spremeni večkrat na dan. Optimalno prilagajanje tem cenovnim nihanjem, optimizacija porabe glede na trenutne potrebe ter preprečevanje preobremenitev sistema bo brez uporabe inteligentnih sistemov upravljanja, kakršen je optiMOON, za podjetje, uporabnika oziroma upravljavca sistema praktično nemogoče, kot je nemogoče preprečevati visoke stroške omrežnine za priključno moč brez sposobnosti takšnega sistema, da zmanjšuje konične moči.
Se namesto modula Load Guard res splača kupiti optiMOON?
Da. Modul Load Guard je namreč namenjen le prilagajanju moči polnjenja polnilne postaje za električni avtomobil drugim potrošnikom električne energije (dinamično polnjenje) in s tem preprečevanju preobremenitev. Vi pa si z enkratnim vložkom v nakup strojne opreme optiMOON (ki ni dosti večja od cene Load Guarda, ki ga optiMOON popolnoma nadomesti) in z manjšim mesečnim zneskom za delovanje nadzornega sistema (»dashboard«) na vaši pametni napravi zagotovite optimizirano porabo energije v celotnem vašem objektu.
Kaj potrebujemo za nadzor nad delovanjem sistema optiMOON?
Upravljavec sistema potrebuje, kar pravzaprav doma oziroma v podjetju že imate – dostop do interneta, osebni računalnik ali pametni telefon, preko katerih lahko oseba, ki je za to zadolžena, nadzoruje celoten sistem in prilagaja nastavitve. V primeru, da vaše vgrajene naprave (viri in porabniki energije) podpirajo protokole Modbus oziroma jih je moč krmiliti na takšen način, je vgradnja sistema optiMOON še veliko bolj smiselna.
Je mogoče s sistemom optiMOON vzpostaviti energetsko skupnost?
Da, sistemi optiMOON se lahko povezujejo v skupni zaledni sistem, ki bi nadzoroval delovanje takšne skupnosti.
Je optiMOON kompatibilen s t.i. 'smart home' sistemi?
Da. OptiMOON je povezljiv z različnimi sistemi za upravljanje pametnega doma, ki se držijo uveljavljenih standardov (npr. Fibaro).
Katere naprave lahko upravljam s sistemom optiMOON?
OptiMOON omogoča nadzor in varno upravljanje s porabniki, ki omogočajo Modbus povezljivost, poleg tega pa lahko nadzirate tudi porabo naprav, ki te funkcionalnosti nimajo (saj podpira uporabo tokovnikov za merjenje moči in porabe). V gospodinjstvu so to denimo toplotna črpalka ali klimatska naprava, polnilna postaja za električni avto, električni grelnik/bojler za vodo, sistem za upravljanje pametnega doma, ki nadzoruje in upravlja manjše porabnike, nadzor celotne porabe objekta iz omrežja … V podjetju so to naprave za ogrevanje in hlajenje (toplotna črpalka ali klimatske naprave), polnilne postaje za električne avtomobile, sistemi za upravljanje pametnih prostorov, nadzor celotne porabe objekta iz omrežja … Poleg tega sistem upravlja še do tri alternativne vire električne energije (sončna elektrarna, hišna kogeneracija) in do dva hranilnika električne energije.

Hranilniki

Zakaj je smiselna uporaba hranilnika električne energije v našem podjetju?
Hranilnik je koristen le pri shranjevanju in kasnejši porabi odvečne električne energije, temveč tudi pri nižanju konične moči električnega priključka – torej moči, glede na katero za priključek z merjenjem moči plačujete omrežnino oziroma obračunsko moč. V trenutkih, ko bi zaradi večje porabe lahko presegli največjo moč priključka oziroma dosegli zelo veliko trenutno moč (in na podlagi te konice nato plačali omrežnino za priključno moč za cel mesec), si tako pomagate z energijo, shranjeno v hranilniku. Zato ima lahko vaš električni priključek manjšo priključno in dosega manjšo obračunsko moč, kar pomeni, da vas bo stal manj in boste zanj plačevali nižjo omrežnino. Hranilnik pa lahko seveda tudi napolnite s presežki energije, ki jih proizvaja vaša sončna elektrarna, ali pa v večernem času, ko je elektrika iz omrežja cenejša, in to energijo uporabite takrat, ko je vaša poraba večja od trenutne zmogljivosti sončne elektrarne. Tako si zagotovite, da ste skoraj popolnoma neodvisni od električnega omrežja.
Zakaj je smiselna uporaba hranilnika električne energije v našem gospodinjstvu?
Preprosto se izplača, v prihodnosti pa se bo še bolj, seveda v kombinaciji s sončno elektrarno. Danes sicer obstaja relativno ugodna shema net metering, ki deluje nekako tako: iz svoje sončne elektrarne oddajate elektriko v omrežje, iz njega pa jo odjemate takrat, ko jo potrebujete. Žal pa se na tem področju pripravlja nova zakonodaja. Elektriko boste še vedno lahko oddajali v omrežje in jo iz njega odjemali, vendar boste za vso energijo, tako tisto, ki ste jo proizvedli sami, kot tisto, ki jo boste sprejeli iz omrežja, plačali vse prispevke, vključno z omrežnino. Tako bo račun, ki ga boste plačali, precej višji, saj so omrežnina, trošarina in davek vezani na porabo energije. Net metering bo tako bistveno manj ugoden. Obeta pa se še ena sprememba pri obračunavanju porabljene energije. Zdaj namreč obstajata dve tarifi. Rečemo jima dnevna (ki je višja) in nočna. V prihodnosti lahko računamo na to, da bo obračunskih enot v enem dnevu precej več. In jasno je, da bo električna energija najdražja takrat, ko je porabimo največ, to je zjutraj, preden gremo od doma, in popoldne, ko se vrnemo domov. Ravno takrat, ko bo elektrika iz omrežja najdražja, jo boste namreč vi lahko porabljali iz svojega hranilnika.
Kaj je konična moč in kako je ta povezana s hranilnikom električne energije?
Glede na konično moč plačujete omrežnino oziroma obračunsko moč za vaš električni priključek z merjenjem moči. V trenutkih, ko bi zaradi večje porabe lahko presegli največjo moč priključka oziroma dosegli zelo veliko trenutno moč (in na podlagi te konice nato plačali omrežnino za priključno moč za cel mesec), si lahko pomagate z energijo, ki ste jo shranili v hranilniku električne energije. Zato ima lahko vaš električni priključek manjšo priključno in obračunsko moč, kar pomeni, da vas bo stal manj in boste zanj plačevali nižjo omrežnino.
Ali se mi s hranilnikom lahko zgodi, da ostanem brez elektrike?
Ne. Ob izpadu električnega toka lahko namreč sistem vzpostavi samostojno omrežje, ki vam zagotovi nadaljnjo oskrbo z električno energijo.
Kakšno vzdrževanje potrebuje hranilnik električne energije?
Hranilnik električne energije ne potrebuje posebnega vzdrževanja.
Kaj je optiMOON in kako je povezan s hranilnikom električne energije?
Sistem celovitega energetskega upravljanja v vašem objektu (kot ga omogoča denimo naprava optiMOON) stalno spremlja vaše potrebe in stanje v električnem omrežju, optimizira porabo – ki se v primeru polnjenja električnega avtomobila močno poveča - ter vam omogoča, da najbolj učinkovito izkoristite energijo, ki jo imate na razpolago, denimo tisto, ki ste jo v hranilnik električne energije shranili iz lastne sončne elektrarne. Tako omogoča tudi prihranke pri strošku električne energije, omrežnine in obračunske moči.

MOONcharge

Kako in v katerih okoliščinah je smiselno uporabljati javne polnilnice?
Javno polnilnico je smiselno uporabiti za to, da baterijo napolnite toliko, da lahko prispete do domačega oziroma službenega parkirišča, kjer boste lahko avtomobil na polnilnici oskrbeli z občutno cenejšo elektriko. V primeru, da ste energetsko samooskrbni in prihaja elektrika iz vaše lastne sončne elektrarne, pa je ta elektrika celo zastonj.
Ali je uporaba omrežja MOON charge omejena na posamezne avtomobilske znamke? Povedano drugače: moram biti lastnik električnega vozila Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA, Škoda ali Volkswagen Gospodarska vozila?
Nikakor ne, omrežje polnilnic MOONcharge lahko uporabljajo vozniki vseh električnih avtomobilov, ki so uporabniki storitev polnjenja MOONcharge ali katerega drugega ponudnika, ki ima z MOONcharge sklenjeno pogodbo o gostovanju (na primer Gremo na Elektriko, Shell Newmotion, Chargepoint in mnogo drugih slovenskih in tujih ponudnikov storitev polnjenja). Če pa želite postati uporabnik storitve polnjenja MOONcharge in uporabljati kartico in aplikacijo MOONcharge, pa je potrebno najprej pridobiti kartico Porsche Group Card z odobreno plačilno funkcionalnostjo, katere pridobitev je brezplačna in za katero ni potrebno plačevati naročnine. V prodajno-servisni mreži avtomobilskih znamk pod okriljem Porsche Slovenija lahko za kartico Porsche Group Card pridobi kdorkoli, ne glede na znamko avtomobila. S kartico ali aplikacijo MOONcharge boste lahko uporabljali tako polnilnice mreže MOONcharge kot tudi polnilnice ostalih ponudnikov (Gremo na elektriko, Ionity, Hrvatski Telekom in mnoge druge v Sloveniji in tujini).
Kakšna je razlika med kartico Porsche Group Card in karticami Volkswagen Card, Audi Card ... in drugimi?
Kartice Volkswagen Card, Audi Card, SEAT card, CUPRA Card, Škoda Card in Volkswagen Gospodarska vozila Card so po funkcionalnosti povsem enakovredne kartici Porsche Group Card. S to kartico so njeni imetniki upravičeni do številnih ugodnosti. Kar je za voznike električnih vozil najbolj pomembno, pa je seveda to, da omogoča ta kartica uporabo storitve polnjenja MOONcharge.
Če nimam kartice MOONcharge, ne morem polniti na polnilnicah MOON charge?
Če nimate kartice MOONcharge, lahko na polnilnicah MOONcharge polnite, če ste stranka katerega od naših roaming partnerjev. Kateri so to, lahko preverite TUKAJ.
Kaj je RFID kartica?
RFID brezstična kartica je plastična kartica, podobna bančnim karticam. Vsebuje brezstični RFID čip in anteno. Omogoča hitro identifikacijo brez kontakta in obrabe ter ima dolgo življenjsko dobo. Danes je to najbolj razširjen način osebne identifikacije pri kontroli pristopa. Uporabljate ga lahko tudi za uporabo storitev MOONcharge.

Vas zanima več?
Z veseljem vam svetujemo.

Sporočite nam, kaj vas zanima, in prejeli boste več informacij ter strokovne nasvete o izdelkih, storitvah in celostnih rešitvah MOON, primernih za vaše potrebe.

Oddaj povpraševanje