Pogosta vprašanja KONTAKT

Vse, kar vas zanima o polnjenju doma

11.01.2023

Svoje električno vozilo boste najlažje, najudobneje, praviloma pa tudi najceneje polnili doma. Odgovarjamo na nekaj pogostih vprašanj, ki se vam morda porajajo v zvezi s tem.

Vse, kar vas zanima o polnjenju doma

11.01.2023

Kakšna domača polnilnica je prava zame?

Za uporabo doma priporočamo klasične domače polnilnice z izmeničnim tokom (AC), priklopljene na trifazni priključek z močjo vsaj 11 kilovatov. Če boste polnilnico namestili zunaj, pazite, da bo njeno ohišje dovolj kvalitetno (npr. aluminijasto) ter tako odporno proti vlagi in vročini. Če bo polnilnica na prostem dostopna vsem (npr. na parkirišču pred hišo, ki ni za ograjo ali zapornico), naj omogoča tudi zaklepanje oziroma avtorizacijo s PIN-kodo, RFID-kartico ipd.
Polnilne postaje MOON vas bodo prepričale s svojimi zmogljivostmi, elegantno obliko in preprosto uporabo. Da bo vaša odločitev lažja, pa vam bodo z nasveti priskočili na pomoč strokovnjaki znamke MOON, ki vam nudi tudi ugodno financiranje in strokovno montažo izbrane polnilne postaje. Preverite ponudbo.

Na kaj moram paziti?

Dobro je, da je polnilnica pametna. To ne pomeni le to, da se lahko prilagaja moči vašega domačega priključka (dinamično polnjenje) glede na druge porabnike v hiši, temveč da se zna tudi povezovati s sistemi za upravljanje energije v objektu (t. i. HEMS). To omogoča tudi njeno dobro sodelovanje z morebitno sončno elektrarno in hranilnikom električne energije. Povezljivost po standardu OCPP pa omogoča spreminjanje njenih nastavitev in upravljanje prek spletnega vmesnika ali namenske aplikacije.

Kam naj jo postavim?

Preprosto: daleč najlažje boste avtomobil polnili tam, kjer je parkiran že sedaj, torej v garaži ali ob hiši. Vse druge lokacije so manj primerne, saj za vas ne bi bilo priročno, da bi vozilo prestavljali samo za čas polnjenja. Če gre za novogradnjo, pa je smiselno lokacijo polnilnice predvideti že vnaprej. Razmislite tudi, ali boste polnili le eno vozilo ali več in kje na njem je (ali bo) priključek za polnjenje.

Koliko stane?

Polnilnica skupaj z namestitvijo stane od tisoč evrov naprej. Cena same polnilne postaje je odvisna od njenega tipa in lastnosti, strošek montaže pa od zahtevnosti, na primer od tega, ali je polnilnico mogoče namestiti na steno, do katere so že napeljani kabli iz urejene električne omarice, ali je treba speljati le nekaj metrov kabla ali pa so potrebna večja dela. Ceno si vsekakor znižate, če pri novogradnji že načrtujete tudi prostor in napeljavo za polnilnico. Ker MOON ponuja vse e-rešitve na enem mestu, se lahko o cenovno najugodnejši ponudbi informirate že ob nakupu električnega vozila katere koli od znamk pod okriljem Porsche Slovenija. Potrebne rešitve in strošek zanje pa po ogledu na lokaciji točno ocenijo strokovnjaki MOON (t. i. home check lahko naročite v klicnem centru MOON).
Oglasite se nam in svetovali vam bomo!

NE SPREGLEJTE

  • Čeprav je teoretično to mogoče, svojega avtomobila raje ne polnite redno pri klasični varnostni (šuko) vtičnici.
Pri ponudniku MOON vam je na voljo priročen komplet POWER 2Go, ki omogoča, da svoj e-avtomobil priključite na katero koli standardno eno- ali trifazno vtičnico, tudi gospodinjsko, ter tako poskrbite za polnjenje kjer koli in kadar koli (na poti, med opravki, na vikendu ali na počitnicah), ko ni na voljo druge opcije. Trajna rešitev za vaš dom pa je polnilna postaja.

»Polnilnice, ki omogočajo dinamično polnjenje, morajo biti pametne. To pomeni, da imajo možnost povezave z napravami, ki preprečujejo preobremenitev hišnega priključka ne glede na delovanje drugih porabnikov. Če je v hiši vklopljenih več porabnikov in se razpoložljiva moč bliža meji, se moč polnjenja polnilne postaje ustrezno zmanjša, tako da ta ne moti drugih porabnikov. Dinamično polnjenje je mogoče s sistemom Load Guard ali optiMOON. Modul Load Guard je namenjen le prilagajanju moči polnjenja polnilne postaje. Z opremo optiMOON pa lahko nadziramo delovanje vseh večjih naprav v vašem domu — polnilne postaje, sončne elektrarne, hranilnika energije, toplotne črpalke ipd. V tem primeru vgradnja Load Guarda ni potrebna,« pojasnjuje Sara Fink, koordinatorka projekta e-mobilnost v Porsche Slovenija