Pogosta vprašanja KONTAKT

Od pionirjev do voditeljev električne prihodnosti

01.04.2024

Pogovor z Dušanom Lukičem, vodjo projekta Nova mobilnost v Porsche Slovenija, o zgodbi vrhunske e-mobilnosti, celostni ponudbi vsega, kar potrebujemo danes v povezavi z elektriko, in o znamki MOON.

Od pionirjev do voditeljev električne prihodnosti

01.04.2024

Pet let kronološko ni dolga doba in hitro mine. Pa vendar so bile spremembe v naših življenjih v tem času velikanske. Kaj vse se je zgodilo?

Včasih res kar težko verjamemo, da je iz električne revolucije, o kateri smo govorili pred petimi leti, danes tu konkretna, oprijemljiva, vseprisotna zgodba o elektriki iz lastnih trajnostnih virov doma, v poslu in gibanju. V marsičem smo bili v Porsche Slovenija pred časom, vizionarji, tudi pionirji.

MOON kot znamko Porsche Slovenija ste sprva postavili na slovenski avtomobilski trg.

Drži, da smo leta 2019 sledili usmeritvi koncerna Volkswagen v električno prihodnost. Začeli smo s tem, da smo bili prvi, ki smo govorili o e-mobilnosti, tektonskih spremembah in premiku k elektriki. Avtomobilska mobilnost je bila navsezadnje 25 let primarna dejavnost naše družbe in logično je bilo, da bomo kot slovenska številka ena prvi tudi pri električnih vozilih. Vendar pa smo pred očmi vselej imeli precej večjo, bolj povezano zgodbo. Že pri električnih avtomobilih je bilo jasno, da ti dobijo pravo vrednost, ko jih podpira infrastruktura. Tako smo bili med prvimi, ki smo postavljali polnilnice, tudi hitre, v naši prodajno-servisni mreži. In ko so stale tam, je bilo logično, da jih ne bomo imeli le za svoje avtomobile, ampak jih bomo odprli tudi drugim. Iz tega je zrasel MOON charge, ki je danes celostni sistem za polnjenje električnih vozil ter omogoča preprosto uporabo naših in partnerskih polnilnih postaj.

Pa domače polnilnice in sončne elektrarne?

Domače polnilnice so bile od začetka zelo jasna izbira. Polnjenje doma je preprosto, časovno in tudi cenovno najbolj optimalno. Ni pa treba posebej dolgo razmišljati, da postane jasno, da je polnilnica najučinkovitejša, ko imate doma tudi lastno sončno elektrarno. Danes se zdi to povsem na dlani, ampak leta 2020, ko smo postavljali prve polnilnice znamke MOON, nas je marsikdo še spraševal, zakaj se ukvarjamo še s tem in ali nismo avtomobilisti. Ampak vedeli smo, da tu ne gre za ločene zgodbe. Imeli smo vizijo, kako čim preprosteje zagotoviti uporabniku vse na istem mestu. Deli zgodbe o elektriki so se jasno kazali, mi pa smo jih ne le povezovali v celoto, ampak tudi sami uvajali v prakso.

Niste nikoli imeli občutka, da stopate v prevelike čevlje?

Iskreno? Ne. Odzivi s trga, pozitivne reakcije uporabnikov – pri tem govorim o fizičnih osebah in podjetjih – so nam jasno sporočali, da smo na pravi poti. Pri tem smo se držali načela, da si želimo biti korak pred drugimi, hkrati pa trg tudi demokratiziramo in odpiramo vrata za sodelovanje. Logična nadgradnja sončnih elektrarn so hranilniki. Lahko bi rekli, da teh ne ponujamo, lahko bi pripeljali proizvode od drugod. Pa smo se raje odločili za razvoj in iskanje dobrih izdelkov doma ter prišli do družbe TAB iz Mežice. Enako smo se povezovali na področju drugih programskih in produktnih rešitev, na primer z Amibitom, Etrelom, celostno električno zgodbo smo pripeljali v Lumarjeve hiše … Ne pripisujemo si ekskluzivnih zaslug za napredek. Lahko pa brez lažne skromnosti rečemo, da smo med tistimi, ki smo vlekli in še vlečemo voz trajnostne elektrifikacije naših življenj v Sloveniji.

"Brez lažne skromnosti lahko rečemo, da smo med tistimi, ki smo vlekli in še vlečemo voz trajnostne elektrifikacije naših življenj v Sloveniji."

Zakaj ste se podali tudi na področje ponudbe električne energije?

Ker je tudi to logično nadaljevanje zgodbe. Vzemimo za primer uporabnika, ki ima električni avto, domačo električno polnilnico, na strehi solarne panele, v utilitiju pa hranilnik energije. Svojo elektriko upravlja s pametnim sistemom optiMOON, v katerem so povezane tudi druge hišne naprave, ki jih napaja elektrika. Zakaj bi se zdaj ustavili tukaj? Nadaljujmo zgodbo še z vprašanjem, ali ta uporabnik proizvaja zadosti energije za vse svoje potrebe. Je potrebuje še več in si jo želi kupovati po najboljših cenah ali pa morda ustvarja celo presežek, ki bi ga lahko uporabil kje drugje, morda tudi delil z drugimi uporabniki. Tu potem pridemo do projektov, kot je energetska skupnost, in do ponudbe elektrike.

Kaj je MOONelektrika?

Najkrajše lahko rečemo, da je to nova ponudba elektrike na slovenskem trgu. Širše pa gre za to, da smo skupaj s podjetjem Ngen, ki je pri tem projektu naš partner kot inovator na področju sistemskih energetskih rešitev, ustvarili optimalne pakete za električno energijo za končne stranke. Pri tem spet govorimo o fizičnih osebah in podjetjih, te pakete pa bomo našim strankam ponudili že v kratkem.

Kaj je pri vas drugače?

Vsekakor to, da izkoriščamo sinergijske učinke vseh delov, o katerih smo že govorili, in jih skupaj s partnerjem ponujamo vsakomur.

Imate lastno sončno elektrarno ter ste še vedno upravičeni do obračunavanja odjemov energije iz omrežja in vračil vanj po sistemu net meteringa? Potem je prednost MOONelektrike za vas v tem, da imate ves čas pregled nad svojo elektriko in boste v prihodnosti lahko uporabljali svojo »električno denarnico«, s katero boste lahko prenašali energijo, si jo delili, jo porabljali ali tudi oddajali presežke. Tu moram poudariti, da imamo še vrsto rešitev, ki so že razvite, udejanjili pa jih bomo, takoj ko bodo zadeve urejene tudi regulativno z drugimi deležniki.

Že danes pa lahko prednosti MOONelektrike izkoristijo tisti, ki so zamudili stari, letni net metering. Tem uporabnikom z MOONmeteringom ponujamo precej podoben princip, pri katerem izkoriščajo in nadzorujejo ves svoj promet z elektriko. Zelo konkurenčna in privlačna pa je naša ponudba tudi za tiste, ki nimajo svoje sončne elektrarne, želijo pa si energijo iz trajnostnih virov po najboljši ceni. Skratka, ne glede na to, kakšen je vaš trenutni energetski status, lahko najdete pravi paket in ponudbo v okviru MOONelektrike.

Je s tem zdaj vaš električni krog sklenjen?

To vprašanje smo pri znamki MOON v preteklih petih letih že velikokrat slišali. Drži, da smo s ponudbo električne energije zdaj resnično celostni ponudnik, vendar pa ne bom rekel, da je to naša zadnja postaja. Veliko stvari že imamo, samo o sistemih za upravljanje porabe optiMOON ali pa o rešitvah, ki so posebej razvite za poslovne uporabnike, njihove poslovne prostore ali proizvodnjo, bi lahko govorili v nedogled. Povezujemo se z zunanjimi deležniki, na primer občinami, in izkoriščamo prednosti, ki jih ponujajo druge družbe v našem širšem sistemu. V sodelovanju s Porsche Finance Group Slovenia tako MOON ponuja različne lizinge in druge oblike financiranja, tudi za polnilne postaje, v uporabi so že storitve car sharinga in še kaj. Naš ekosistem se torej še naprej širi in razvija. Ključno pa je, da se da vsak nov produkt ali storitev povezati z obstoječimi proizvodi in storitvami, čim preprosteje uporabljati ter kar se da pregledno upravljati, pa tudi cena mora biti čim ugodnejša.