Pogosta vprašanja KONTAKT

Sončna elektrarna: ena mojih najboljših odločitev

23.09.2022

Piše: Miloš Milač, vodja področja mobilnost, časnik Finance

Sončna elektrarna: ena mojih najboljših odločitev

23.09.2022

Matematika je preprosta: 12-kilovatna sončna elektrarna me z mesečnim obrokom lizinga in vsemi prispevki stane 135 evrov na mesec. Letos bom pridelal 15,3 MWh elektrike, kar pomeni, da me kilovatna ura stane 9 centov.

Kot avtomobilski novinar, danes pa urednik širšega področja mobilnost, ki vključuje tematike in priloge avtomobilizem, pametna mesta in mobilnost ter revijo Prevozi, sem se po končani gradnji hiše iz službenih in zasebnih razlogov lotil novega projekta: popolne elektrifikacije vseh porabnikov, vključno z avtomobilom, in postavitve sončne elektrarne. Projekt sem zastavil in izpeljal pred dvema leta, zato imam danes že zelo podroben vpogled v dejanske stroške in učinke investicije.

Popolnoma iskreno, kakšnih posebnih prihrankov nisem pričakoval. Konec koncev gre za veliko investicijo, saj sodoben električni avto stane med 30 in 40 tisoč evrov, sončna elektrarna s polnilnico vred pa 15 tisočakov. Koliko kilometrov bi moral prevoziti, koliko elektrike pridelati, da bi se mi investicija pokrila? Najbrž preveč!

Pa ni bilo tako.

Kot otrok Financ sem se projekta lotil matematično, skozi izračune stroškov in prihrankov, in prišel do analize, ki je vsaj v teoriji obljubljala celo prihranke.

Ob gradnji hiše sem poskrbel za napeljavo do lesene lope, kjer je bil namenjen prostor za polnilnico za polnjenje električnega avtomobila. Poleg tega sem poskrbel za primerno priključno moč in varovalke, 3x25 amperov in torej uporabno moč 17 kilovatov, kar stroškovno gledano za gospodinjstvo na računu pomeni obračunsko moč 10 kilovatov. Ko gradiš hišo, so ti stroški neznatni; znašajo nekaj sto evrov.

Za ogrevanje hiše s 180 kvadratnimi metri prostora seveda skrbi toplotna črpalka moči 11 kilovatov, za hlajenje dvojna klimatska naprava. Na kak drug energent kot elektriko iskreno povedani deluje le zunanji žar.

Nato sem v izračun vnesel trenutno porabo elektrike - okoli 100 evrov - in lastništva domačega bencinskega avtomobila – 300 evrov - ter prišel na znesek 400 evrov.

Električnega avtomobila nisem kupil, ampak najel, kar me stane 250 evrov z vsemi stroški. Sončno elektrarno sem kupil s pomočjo financiranja. Za 12 kilovatno sončno elektrarno MOON s 40 moduli, nameščenimi na strehi hiše in lesene lope, ter 22 - kilovatno polnilnico bi v enkratnem znesku odštel dobrih 15 tisoč evrov. Znesek sem razdelil na deset let po takratni akciji financiranja z ničelno obrestno mero.

Po odštetih še 2.160 evrih subvencije Eko sklada me tako elektrarna in polnilnica mesečno staneta 115 evrov, prispevki pa 20 evrov. Torej je moj mesečni strošek za elektriko 135 evrov, po desetih letih pa bom plačeval le še prispevke.

Skupen strošek ogrevanja, hlajenja, pranja, pomivanja … torej delovanja vseh naprav v hiši in polnjenja električnega avtomobila znaša torej 385 evrov na mesec. Za bencin že dve leti in pol nismo zapravili niti centa.

Koliko elektrike pridelam? Po obljubah dobavitelja, ki se je oprl na podatke o povprečnem številu sončnih dni na lokaciji, kjer je postavljena hiša, je to 13,69 megavatne ure na leto. Lani sem ob prvem polnem letu delovanja elektrarne nekoliko presegel prevideno vrednost. Letos mi je sonce bolj naklonjeno. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je namreč moja sončna elektrarna proizvedla 11,57 megavatne ure elektrike, to pa je 20,7 odstotka več od predvidene vrednosti (9,59 MWh). Če bo elektrarna s takšnim tempom nadaljevala tudi v prihodnjih mesecih, bo bilanca ob koncu leta 15,3 MWh, kar pomeni da me bo kilovatna ura z vsemi stroški stala le devet centov!

Pa sploh potrebujem toliko elektrike? Seveda! Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode in razvodov talnega gretja letno porabi 5,1 MWh elektrike, električni avto porabi še štiri, ostali porabniki (vključno z nekaj radiatorji, pralnim in sušilnim strojem, pečico, štedilnikom, klimo …) pa še med 2 in 3 MWh, kar skupaj pomeni 12 MWh na leto oziroma eno megavatno uro na mesec. To pa je nekaj manj, kot je pridela sončna elektrarna.

Pri tem je najbolje, da mi je lahko popolnoma vseeno za gibanje cen elektrike na trgu, saj bi po novih višjih tarifah plačeval le morebitne presežke porabe. Teh pa ni.

Preneseno v današnje čase visokih cen elektrike bi kljub septembrski regulaciji cen za takšno količino elektrike iz omrežja na mesec plačeval 230,24 evra. S sončno elektrarno je ta strošek 135 evrov (115 evrov financiranja + 20 evrov prispevkov), po desetih letih, ko bom elektrarno in polnilnico odplačal, pa bo moj strošek elektrike na mesec znašal le še višino prispevkov.

Se je investicija splačala? Vsekakor, že prvi mesec in vse naslednje. V času podražitev pa so ti prihranki še večji kot leta 2020, ko sem postavil sončno elektrarno.

Koliko me stane elektrika za avto?

  • Povprečna poraba elektrike na 100 km: 16 kWh
  • Strošek elektrike za 100 kilometrov: 1,44 EUR
  • Poraba elektrike v enem letu po 25 tisoč km: 4 MWh
  • Strošek elektrike v enem letu za 25 tisoč km: 360 EUR

Koliko me stane doma pridelana elektrika v primerjavi z elektriko iz omrežja?

  • Predvidena poizvodnja elektrike domače 12 kW elektrarne v letu 2022: 15 MWh
  • Mesečni strošek elektrike: mesečni obrok elektrarne z omrežnino, prispevki in zavarovanjem/cena iz omrežja: 135 EUR
  • Letni strošek elekrike: 1.620 EUR
  • Strošek kilovatne ure elektrike z omrežnino, prispevki in zavarovanjem: 9 centov
  • Mesečni prihranek v prvih desetih letih: 97 EUR
  • Skupni prihranek v desetih letih: 11.640 EUR
Viri: lastne meritve in izračuni, Elektro Gorenjska, aplikacija SolarEdge monitoring