Pogosta vprašanja KONTAKT

Polnjenje v podjetju

16.01.2023

Se sprašujete, koliko polnilnih postaj potrebujete, kakšen tip izbrati, kako jih upravljati in preprečiti prevelike obremenitve ter kako poskrbeti za evidenco polnjenj? Preverite odgovore.

Polnjenje v podjetju

16.01.2023

1.

Kako naj načrtujemo infrastrukturo?

Osnovni kriteriji so število vozil, ki se polnijo in se bodo polnila v prihodnjih letih (ne ocenjujete torej le sedanjega stanja), njihov način uporabe (so med delovnikom parkirana ali na terenu, koliko kilometrov prevozijo in kolikšne so najdaljše dnevne razdalje), lokacija v poslovnem prostoru (primerna in dovolj velika lokacija na parkirišču ali v garaži), stanje električne napeljave in moč električnega priključka na lokaciji, zahteve po avtentikaciji ali zaračunavanju …
2.

Katera dovoljenja potrebujemo za inštalacijo polnilnic?

Potrebujete le dovoljenje lastnika objekta za namestitev ter z njo povezana gradbena dela in posege v merilna mesta.
3.

Koliko polnilnic potrebujemo?

To je odvisno od števila električnih avtomobilov in profila njihove uporabe – ali so med delovnikom parkirani ali na poti, koliko kilometrov dnevno prevozijo, se bodo polnili tudi na kakšni drugi lokaciji … Zakon o učinkoviti rabi energije sicer za nove poslovne objekte (ali ob večjih prenovah) določa obvezno postavitev vsaj enega polnilnega mesta na deset vozil. A za optimalno polnjenje je število polnilnic lahko enako številu električnih avtomobilov v podjetju, lahko pa je tudi opazno manjše. Najboljšo rešitev vam bodo pomagali poiskati strokovnjaki MOON. Za ilustracijo: polnilnic je lahko tudi pol manj kot električnih vozil, tudi če se vsa polnijo le v podjetju. Vsekakor pa naredite tako, da bo mogoče še nadalje večati število polnilnic. Priporočljivo in tudi najceneje je, da se napeljave za morebitne prihodnje polnilnice pripravijo hkrati s postavitvijo prvih polnilnic.
4.

Klasične ali hitre polnilnice?

Za večino podjetij bodo zadoščale klasične, cenejše polnilnice s trifaznim izmeničnim tokom (AC) z močjo do 11 kilovatov. Hitre, občutno dražje DC-polnilnice so v podjetju nujne le v zelo redkih, specifičnih primerih. Premislite: se bo res kdaj zgodilo, da bo avtomobil, ki ga uporabljate, v podjetju parkiran le zelo kratek čas, v katerem pa ga bo treba tudi napolniti za novo daljšo vožnjo? DC-polnilnice so nekajkrat (v povprečju vsaj 20-krat) dražje od AC-polnilnic. Ob tem ne pozabite: polnilnice naj bodo pametne in omogočajo naj zunanje krmiljenje moči polnjenja, saj se boste le tako izognili nepotrebno visokim stroškom omrežnine ali preobremenitvam priključka.
5.

Kaj je zaledni sistem in zakaj ga potrebujemo?

To je srce upravljanja, sistem, v katerega so vključene polnilnice (prek spletne povezave z ethernet kablom, brezžičnim omrežjem Wi-Fi ali LTE-povezavo). Zaledni sistem omogoča nadzor in upravljanje polnilnic na daljavo, avtorizacijo polnjenja, evidenco uporabe, pa tudi morebitno zaračunavanje polnjenja (za zasebno uporabo zaposlenih ali za javne uporabnike), če se odločite zanj. Postavljanje polnilnic, ki ne omogočajo vključitve v povezan zaledni sistem in povezav z drugimi sistemi, močno odsvetujemo.

Hkrati takšen zaledni sistem omogoča, da vaši vozniki službenih električnih avtomobilov aplikacijo in kartico za polnjenje MOON charge uporabljajo tako za avtorizacijo na zasebnih polnilnicah podjetja kot tudi na javnih polnilnih postajah MOON charge in vseh drugih ponudnikov, ki so na voljo uporabnikom MOON charge (kar pomeni nekaj sto polnilnic po Sloveniji in nekaj tisoč po EU). Na ta način ima podjetje popoln pregled, koliko se polnijo službeni električni avtomobili in kakšni so stroški.

6.

Kaj pa, če gre kaj narobe? Nimamo časa in znanja, da bi reševali težave s polnilnicami.

Glede tega vam ni treba skrbeti. Če se boste odločili za polnilnico in zaledni sistem znamke MOON, vam bo pomoč dostopna vedno, ko jo boste potrebovali. Klicni center MOON charge je na voljo 365 dni v letu, 24 ur na dan.

Če na primer polnilnica na vaši lokaciji zaradi katerega koli razloga ne deluje, lahko v klicnem centru takoj preverijo, kaj se z njo dogaja, vključijo polnjenje na daljavo ali pa polnilnico ponovno zaženejo, da odpravijo težave.

Klici iz Slovenije: 080 18 98

Klici iz tujine: +386 1 5825 029

E-pošta: moonpower@porsche.si

Kaj pa polnjenje doma?

  • Če vaši zaposleni električni avtomobil veliko uporabljajo na terenu (ali pa na primer v zasebne namene), obstaja možnost, da jim podjetje polnilno postajo zagotovi oziroma ponudi tudi pri njih doma, ob tem pa ima vseeno evidenco polnjenj.

Polnilne postaje MOON charging vas bodo prepričale s svojimi zmogljivostmi, elegantno obliko in preprosto uporabo. Da bo vaša odločitev lažja, pa vam bodo z nasveti priskočili na pomoč strokovnjaki znamke MOON, pri kateri vam ponujajo tudi ugodno financiranje in strokovno montažo izbrane polnilne postaje.

  1. Polnilna postaja POWER Community PROTa polnilna postaja je najboljša kombinacija tehnologije, oblikovanja, funkcionalnosti in povezljivosti, ki so združeni v eno najnaprednejših polnilnih postaj na svetu. Omogoča dinamično prilagajanje moči polnjenja v kombinaciji z Load Guardom ali pa povezljivost s sistemi za energetsko upravljanje vašega doma, kot je na primer optiMOON.
  2. Hitra in vsestranska: polnilna postaja POWER DC Charger 75–300Sodobna polnilna postaja POWER DC Charger je individualna in vsestranska rešitev za najhitrejše polnjenje. Na voljo je z močjo od 75 do 300 kilovatov. Možna je tudi konfiguracija s polnilnim kablom za počasno polnjenje AC z močjo do 22 kilovatov.
  3. Za sočasno polnjenje dveh vozil: polnilni steber AC ChargerDo dve polnilni mesti omogočata polnjenje dveh vozil hkrati, in sicer z močjo največ dvakrat 22 kilovatov. Sodobno ohišje je odporno proti vremenskim vplivom.
  4. Polnjenje kjer koli in kadar koli: komplet POWER 2GoMedtem ko večina polnilnih kablov, priloženih e-vozilom, dopušča le polnjenje pri varnostni (šuko) vtičnici z močjo največ 2,3 kilovata, vam komplet POWER 2Go omogoča, da svoj e-avtomobil priklopite tudi na katero koli standardno trifazno vtičnico. To vam omogoča polnjenje z močjo do 22 kilovatov. Tako lahko poskrbite za hitro in varno polnjenje kjer koli in kadar koli – v službi, na poti, med opravki, doma ali na dopustu.
Spoznajte vse polnilne postaje MOON charging

DOBRO JE VEDETI: KAJ JE ZALEDNI SISTEM?

  • To je sistem, v katerega so vključene polnilnice prek žične spletne povezave, brezžičnega omrežja Wi-Fi ali LTE-povezave s spletom. Omogoča nadzor in upravljanje polnilnic na daljavo, prijavo uporabnikov, zaračunavanje polnjenja, nastavljanje tarif za polnjenje … Pomembno je, da je zaledni sistem združljiv s čim več ponudniki polnilnih storitev, torej s sistemi, ki svojim uporabnikom izdajo kartico/aplikacijo in poskrbijo za zaračunavanje polnjenja. Postavljanje polnilnic, namenjenih javni uporabi, brez vključitve v povezan zaledni sistem s klicnim centrom in povezavami z drugimi takšnimi sistemi (ki omogočajo gostovanje, t. i. roaming, tudi uporabnikom drugih sistemov) močno odsvetujemo, saj bo, kot je videti, povezanost polnilnic v zaledni sistem kmalu tudi sistemska zahteva.

»Da je polnilnica pametna, pomeni, da ne glede na največjo moč in število vozil oziroma polnilnic ne bo prišlo do preobremenitve električnega priključka. Polnilnice MOON charging v ponudbi znamke MOON so namreč pametne in imajo dinamično vodenje s sistemom Load Guard ali optiMOON. Modul Load Guard je namenjen le prilagajanju moči polnjenja polnilne postaje za električni avtomobil drugim potrošnikom električne energije (dinamično polnjenje) in s tem preprečevanju preobremenitev. Z enkratnim vložkom v nakup strojne opreme optiMOON – ta ni dosti večji od cene Load Guarda, ki ga optiMOON popolnoma nadomesti – in z manjšim mesečnim zneskom za delovanje nadzornega sistema, torej dashboarda na vaši pametni napravi, pa si lahko zagotovite optimizirano porabo energije v celotnem vašem objektu,« pojasnjuje Sara Fink, koordinatorka projekta e-mobilnost v Porsche Slovenija