Še dni h min s do dražje elektrike
Preberi več
Pogosta vprašanja KONTAKT

Elektrifikacija podjetja je pogoj in temelj za uspeh

23.08.2023

Od voznega parka do pridobivanja in porabe energije v podjetju: od tega, kako se odločate pri elektriki, je v sodobnem svetu odvisno, kako uspešni boste v poslu. Če še niste na poti v elektrifikacijo in digitalizacijo, začnite danes. Tu je pet vprašanj in odgovorov, s katerimi se srečujejo podjetja, ki vstopajo v zanje nov, še neraziskan svet.

Elektrifikacija podjetja je pogoj in temelj za uspeh

23.08.2023

Elektrifikacija podjetja je pogoj in temelj za uspeh

1. Kje začnemo: pri električnih avtomobilih?

Da. Po navadi se v podjetju pogovori o elektrifikaciji in digitalizaciji začnejo pri voznem parku, torej pri vprašanju: »Koliko (električnih) vozil potrebujemo?« To je sicer samo del enačbe, a nič ni narobe, če začnete pri najočitnejšem.

Kako se lotite projekta? V vse večji ponudbi modelov (stoodstotno električna vozila ali priključne hibride danes ponujajo vse znamke, ki jih v Sloveniji predstavlja Porsche Slovenija) lahko izberete tiste, ki so primerni za vas. Pri tem s strokovnjaki ocenite in upoštevate: 
– koliko kilometrov bodo vozila skupaj prevozila;

– koliko različnih uporabnikov se bo prevažalo z njimi;

– koliko vozil bodo zaposleni uporabljali tudi za zasebne namene.

To bo osnova za izračun skupnega stroška lastništva oziroma uporabe. Ni namreč nujno, da bodo vsa vozila lastnina podjetja. Ob ožjem poolu oziroma floti vozil, ki jih boste potrebovali ves čas ali jih želeli imeti v lasti, so vam na voljo drugi načini financiranja in inovativne oblike mobilnosti. Izberete lahko finančni in poslovni najem ter pametne rešitve, kot je souporaba vozil – car sharing. Ta omogoča občasno kratkoročno mobilnost in dopolnjuje osnovno floto.

Kje začnete? Pri Porsche Finance Group Slovenia, družbi, ki pripravi celostno in individualno ponudbo po meri podjetja. Ta vključuje financiranje, zavarovanje, vzdrževanje (tudi s servisnimi paketi all inclusive), pa tudi storitev sharetoo za najbolj optimalno souporabo vozil.

Na voljo vam je ne le celosten paket, ampak tudi vrhunska storitev. Njen sestavni del je danes tudi polna digitalizacija: na razpolago so vam pregledna orodja, ki omogočajo nadzor nad (u)porabo, stanjem in vzdrževanjem, ne da bi morali za to razvijati svoje sisteme ali vozni park upravljati »ročno«. Digitalizacija prinaša prihranke denarja in časa ob optimalnem izkoristku vozil.

Začnite na: 
www.porscheleasing.si / www.sharetoo.si

2. Kje bomo polnili?

Sočasno z oblikovanjem voznega parka morate vedeti, kako boste polnili vozila. V primerjavi z začetno fazo, ko so v podjetjih razmišljali le o tem, koliko polnilnic potrebujejo na svoji lokaciji, se tudi tu danes pojavljajo še drugi modeli. Domače polnilnice so cenovno dostopne in zaposlenim, ki uporabljajo službena vozila, nekatera podjetja že omogočajo, da jih polnijo kar doma. Prav tako se lahko uporabljajo javne polnilnice na poti. Ponudba je vse obsežnejša, na voljo pa je v storitvi MOON charge (brez mesečne naročnine in s 24-urno podporo). Ta omogoča polnjenje v mreži polnilnic MOON charge pri vseh prodajno-servisnih centrih avtomobilskih znamk pod okriljem Porsche Slovenija, v mrežah roaming partnerjev v Sloveniji (GNE, Mega M), v evropski mreži ultrahitrih polnilnic Ionity in v drugih tujih roaming mrežah.

Polnilnice v podjetju pa se da izkoristiti tudi za ponudbo drugim uporabnikom. Če se na primer vozila podjetja polnijo le do popoldneva, se lahko izven delovnega časa ista polnilna infrastruktura spremeni v javno in jo podjetje trži.

Ni to preveč zapleteno? Ne. Ker je celoten sistem digitaliziran, imate natančen pregled nad porabo in polnjenjem. Tudi če tržite svoje polnilnice, to ne pomeni, da boste imeli dodatno delo z obračunavanjem, izdajo računov odjemalcem in podobnim. Vse te storitve vam zagotovi že ponudnik MOON, če se dogovorite za sistem, primeren za vaše podjetje.

Začnite na: 
www.vrhunskaemobilnost.si

3. Bo lastna energija res tako pomembna?

Da, absolutno razmišljajte o tem! Naprave in storitve so vam na voljo in koristno jih izrabite, marsikje pa brez lastne energije preprosto ne boste več mogli.

Razmišljajte o:

– sončni elektrarni,

– hranilniku,

– sistemu za upravljanje električne energije.

Vsaj o prvi ste gotovo že slišali dovolj za osnovno predstavo, z natančnimi izračuni pa vam postrežejo strokovnjaki MOON. Pri drugem je kriterij, ali se vam izplača, vaš vzorec porabe. Tu boste (spet s strokovnjaki) ugotavljali, ali potrebujete lastno energijo tudi takrat, ko je ne ustvarjate sami, na primer če gre za proizvodni obrat, v katerem se dela ves dan. Analizirali boste tudi konične moči, pri čemer bo vaš cilj, da jih z lastno energijo zmanjšujete.

Kaj pa upravljanje? Sistem za celovito digitalizirano energetsko upravljanje – imenuje se optiMOON – ves čas spremlja vaše potrebe v objektu in stanje v električnem omrežju. Napoveduje porabo, jo optimizira in vam omogoča, da maksimalno izkoristite energijo in priključno moč, ki ju imate na razpolago.

Prednosti niso le v denarju! S sistemom optiMOON lahko znižujete stroške električne energije in omrežnine za priključno moč z nadzorovanjem koničnih moči porabe ter optimalno izrabljate energijo iz lastne sončne elektrarne. Hkrati pa bo digitalizirani sistem omogočal tudi podporo pri nefinančnem delu. Že z letom 2024 bodo nova pravila EU o poročanju o trajnostnosti – torej okoljskih, socialnih in upravljavskih zadevah – veljala za veliko več podjetij kot doslej. Prav tako marsikatera (predvsem tuja) družba od svojih partnerjev pričakuje tudi eksplicitne informacije o tem, kako zeleno oziroma trajnostno delujejo. Sistem optiMOON vam bo dal zelo jasne podatke, ali ste energijsko nevtralni oziroma kako blizu ste temu ter koliko energije (in iz kakšnih virov) porabite v življenjskem ciklu vaših proizvodov.

Začnite na: 
www.vrhunskaemobilnost.si/e-upravljanje/optimoon-za-podjetja/

4. Pa lahko elektrika in njena cena res naredita tako razliko?

Časi, ko se je dalo vnaprej izračunati, kolikšen bo letni strošek podjetja za elektriko, ter sta bila strošek energije in njegov delež v ceni proizvoda ali storitve za vse konkurente v panogi približno enaka, so minili. Zaradi nepredvidljivih cenovnih nihanj (žal pogosteje navzgor kot navzdol) in povsem spremenjenih sistemov obračunavanja z veliko več tarifami (in še višjo ceno v obdobjih, ko se bo potrebovalo največ energije) boste z nadzorom nad porabo energije in pridobivanjem lastne elektrike imeli veliko konkurenčno prednost. Če ne boste pozorni in se boste delali, da se pri energiji ni nič spremenilo, pa boste začeli zaostajati za konkurenco.

»Polje električne energije postaja izjemno pomembno. Podjetja, ki se bodo iz uporabnikov energije transformirala v porabnike in hkrati proizvajalce, bodo pridobila prednost in moč,« je prepričan Dušan Lukič, vodja projekta Nova mobilnost v Porsche Slovenija, pod katerega sodi tudi znamka MOON.

5. Ampak naše podjetje je preveliko in preveč kompleksno, da bi sploh začeli.

Nihče ne trdi, da je prehod v novo, elektrificirano in digitalizirano poslovanje in delovanje preprost. Ampak druge poti ni. Direktorji, uprave, odločevalci so tisti, ki morajo strateško razmišljati tudi o energiji. Napačna presoja glede (ne)pridobivanja lastne energije ali (ne)elektrifikacije voznega parka bo za podjetje lahko imela enake posledice kot izbira neprimerne poslovne strategije, odločitev za razvoj napačnega proizvoda ali njegovo lansiranje ob nepravem času.

Vendar pa to ne pomeni, da boste v podjetju nujno potrebovali nove kadre, specializirane samo za energetske teme. Z modernimi digitalnimi rešitvami, ki si jih lahko zagotovite v okolju, kot je celostni ekosistem MOON, vam bodo orodja za čim preprostejše upravljanje na voljo kjer koli in tako, kot ste tega vajeni na primer pri financah: s sodobnimi aplikacijami, s podatki, ažuriranimi v realnem času, in na platformi, ki bo omogočala hitre odzive na dogodke v okolju, morebitne nove regulatorne zahteve, inovacije v tehniki in podobno. Skratka, dobili boste sistem, ki bo vedno ažuren, sodoben in vam bo omogočil, da se boste brezskrbno osredotočili na svoje delo, pri tem pa boste izkoristili ves energetski potencial podjetja.

(DIGITALIZIRANA) ENERGETSKA STRATEGIJA PODJETJA JE VELIKA KONKURENČNA PREDNOST.

Čas se izteka

Le še do 31. decembra je čas, da pri elektrodistributerju vložite vlogo za soglasje za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne v omrežje. Tako si boste še lahko zagotovili obračunavanje po finančno najugodnejšem sistemu neto meritev. Ta vam zagotavlja hitrejšo povrnitev vaše investicije.

Ker je v tem primeru čas zares denar, vam pri znamki MOON zagotavljamo, da bomo vašo vlogo pripravili v zgolj treh tednih* po prejemu povpraševanja.

Oglasite se nam čim prej, pravočasno oddajte vlogo in prehitite nova pravila.

Preberi več