Še dni h min s do dražje elektrike
Preberi več
Pogosta vprašanja KONTAKT

Ceneje za vse

29.09.2022

Zakaj lahko z električnimi službenimi avtomobili pridobijo vsi, od podjetja do zaposlenih in seveda okolja?

Ceneje za vse

29.09.2022

Tudi vi – tako kot dobra polovica aktivnih prebivalcev te države – ne delate v občini svojega prebivališča? Če ob tem živite v relativno majhnem kraju, najverjetneje v lastni hiši ali objektu z nekaj stanovanji, vam večine potreb po osebni, družinski in še posebej poslovni mobilnosti ne morejo pokriti javni potniški promet, pešačenje ali kolesarjenje. Avtomobil je za vas zato preprosto nuja.

Plusi za zaposlene: boniteta in energent

Če vam zaradi vašega položaja v službi ali narave vašega dela podjetje omogoča uporabo službenega avtomobila tudi v zasebne namene, vsako leto plačujete nekaj tisoč evrov bonitete in stroška za gorivo. Spomnimo: boniteta za klasična vozila, ki imajo motor z notranjim zgorevanjem, znaša 1,5 odstotka nabavne vrednosti avtomobila oziroma še 0,25 odstotka več, če podjetje plačuje tudi gorivo.

Na lastnem primeru izračunajte, koliko bi prihranili pri boniteti v primeru, da službeni avto zamenjate z električnim.

Izračunaj
Če bi bilo to vozilo električno, bi večino tega denarja prihranili – bonitete vam sploh ne bi bilo treba plačevati, strošek polnjenja z elektriko pa je občutno nižji od stroška fosilnih goriv. To še posebej velja v primeru, da lahko avtomobil med delovnim časom polnite v službi ali ponoči na domači polnilnici v kombinaciji z domačo sončno elektrarno.

Medtem ko bonitete za zasebno uporabo električnega službenega vozila, kakršen je Volkswagen ID.3, ni, pa bi se vam za primerljivo zmogljiv dizelski Volkswagen Golf, katerega maloprodajna cena je sicer za več tisoč evrov nižja od maloprodajne cene vozila Volkswagen ID.3, v petih letih v davčno osnovo za dohodnino štelo skoraj 30.000 evrov. Pri tem bi vsak mesec plačevali še nekaj sto evrov za gorivo.

  • Če glede na prejemke sodite denimo v dohodninski razred z 39-odstotno obdavčitvijo, to pomeni, da bi na letni ravni prihranili okoli 2500 evrov, v petih letih pa dobrih 12.000 evrov.
  • To pa je ugodno tudi za podjetje, ki mora plačati 16,1-odstotni davek na vrednost mesečne bonitete.

In kakšni so plusi za podjetje?

Ko boste torej pri šefu lobirali za nov službeni avtomobil, mu nikar ne pozabite omeniti prednosti, ki jih imajo električna vozila za podjetje. Poleg tega, da je cena pogonskega energenta nižja in da podjetju ni treba plačevati davka na vrednost mesečne bonitete, ker se te za uporabo električnega službenega vozila pač ne plačuje, je ključna prednost odbitek DDV (več o tem TUKAJ). Prav vsa podjetja so ob nakupu električnega avtomobila, katerega vrednost (z vsemi dajatvami) ne presega 80.000 evrov, upravičena do odbitka vstopnega DDV, ne glede na to, katero dejavnost opravljajo. Odbitek DDV velja tudi pri servisnih storitvah in nakupu nadomestnih delov. Prav tako pa je izjemno pomembno, da lahko podjetje v naslednjih petih letih po nakupu tudi uveljavlja davčno olajšavo v skupni višini 40 odstotkov vlaganj v trajnostno mobilnost, kar vključuje tudi polnilne postaje, sončne elektrarne in hranilnike energije.

Električna vozila

Smo uvoznik električnih in elektrificiranih vozil avtomobilskih znamk Skupine Volkswagen.

POGLEJ VSA E-VOZILA
ID.3

Volkswagen ID.3

že od

ID.4

Volkswagen ID.4

že od

ID.5

Volkswagen ID.5

že od

ID. Buzz

Volkswagen ID. Buzz

že od

Q8 e-tron

Audi Q8 e-tron

že od

Q8 Sportback e-tron

Audi Q8 Sportback e-tron

že od

Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron

že od

Q4 sportback e-tron

Audi Q4 sportback e-tron

že od

e‑tron GT

Audi e‑tron GT

že od

Born

CUPRA Born

že od

Formentor

CUPRA Formentor

že od

ENYAQ iV

Škoda ENYAQ iV

že od

ENYAQ COUPÉ iV

Škoda ENYAQ COUPÉ iV

že od

ID. Buzz Cargo

Volkswagen ID. Buzz Cargo

že od

Novi Multivan

Volkswagen Novi Multivan

že od

ID. Buzz

Volkswagen ID. Buzz

že od

e-Crafter

Volkswagen e-Crafter

že od

Čas se izteka

Le še do 31. decembra je čas, da pri elektrodistributerju vložite vlogo za soglasje za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne v omrežje. Tako si boste še lahko zagotovili obračunavanje po finančno najugodnejšem sistemu neto meritev. Ta vam zagotavlja hitrejšo povrnitev vaše investicije.

Ker je v tem primeru čas zares denar, vam pri znamki MOON zagotavljamo, da bomo vašo vlogo pripravili v zgolj treh tednih* po prejemu povpraševanja.

Oglasite se nam čim prej, pravočasno oddajte vlogo in prehitite nova pravila.

Preberi več