6 vplivov e‑mobilnosti, ki naredijo življenje lepše

01.12.2021

In to še zdaleč niso vsi!

6 vplivov e‑mobilnosti, ki naredijo življenje lepše

01.12.2021

Vplivi

  • ADIJO, SKRBI! Pri električnem avtomobilu (z redkimi izjemami) ni menjalnika, kot ga sicer poznamo, ni sklopke, jermenov, motornega olja in oljnih filtrov. Zavorne ploščice se zaradi regeneracije kinetične energije v električno ob zmanjševanju hitrosti obrabljajo zelo počasi. Avtomobil ima tudi do 10-krat manj vrtljivih delov, kar pomeni manj možnosti za težave. Tudi redni servisi so za okoli polovico cenejši od servisov klasičnih vozil, saj običajno zamenjajo le filtre zraka in zavorno tekočino ter preverijo visokonapetostni sistem in baterijo, hkrati pa pri novih električnih avtomobilih znamke VW tudi ni več omejitve števila kilometrov - servisi so določeni le še s časovnimi intervali. Poleg tega električni avtomobil zaradi zanesljivosti in dolgoživosti vrednost izgublja zelo počasi.
  • VEDNO OPTIMALNA TEMPERATURA. Pozabite na zmrzovanje ali trpljenje v vročini in uživajte v optimalni temperaturi že vse od prvega trenutka v vozilu. Če in ko boste to želeli, se bo namreč električni avtomobil primerno ohladil ali ogrel, še preden boste sedli vanj in zagnali motor. Vklop in izklop tega sistema lahko upravljate in nadzorujete kar na daljavo, preko aplikacije na telefonu.
  • UŽITEK TIŠINE. Po evropski direktivi morajo sicer povsem tihi električni avtomobili, ki so na trg prvič prišli po 1. juliju 2019 (vsi novi pa od 1. julija 2021) pri vožnji pod 20 km/h iz varnostnih razlogov resda oddajati zvok v opozorilo pešcem, a ta ni posebej glasen. Zakonsko določenih najmanj 56 decibelov je namreč približno tako glasno kot običajen pogovor in precej manj od glasnosti klasičnih avtomobilov. V potniški kabini električnega avtomobila je tako tiho, da lahko bolj pozorno spremljate dogajanje na cesti. Sopotnike slišite precej bolje (in oni vas). Med solo vožnjami uživate v razkošju tišine ali v visoki kakovosti zvoka iz zvočnikov brez motenj. In ko sredi noči pripeljete na domače dvorišče, imate dobro možnost, da ne zbudite niti tistih z rahlim spancem.
  • KAKRŠNI ODRASLI, TAKŠNI OTROCI. Prehod na električno mobilnost ni stvar prihodnosti, ampak se že dogaja tukaj in zdaj. Tudi od zgleda, ki jim ga dajemo odrasli, je oziroma bo odvisno ravnanje tistih, ki še odraščajo. Električni avtomobil je del celote pozitivnih zgledov, ki nas kot družbo utirja na pot obetavnejše, čistejše prihodnosti. Vsaka velika sprememba se začne z majhnimi koraki posameznikov. In vsi lahko s svojim povpraševanjem in zahtevami po čistejših rešitvah pripomoremo k spremembam.
  • DOBER IZGOVOR ZA POSTANEK. Daljše poti za volanom so lahko naporne. Strokovnjaki priporočajo najmanj 15 minut postanka na vsaki dve uri vožnje. Po tem času nam namreč za volanom začne upadati koncentracija, utrujenost pa narašča eksponentno, posebno ponoči in v zahtevnih pogojih. Z rednimi postanki poskrbite, da ni prijeten le cilj, ampak tudi pot – tako za vas kot za vaše sopotnike. Hitro polnjenje avtomobilske baterije je dobra priložnost, da se pretegnete, nadihate svežega zraka, spijete kavo ali kozarec hladne vode in kaj prigriznete, nato pa spočiti in okrepčani ter s polno baterijo (dobesedno) nadaljujete pot.
  • PARKIRANJE V MESTU - BREZ TEŽAV. Vozniki električnih avtomobilov doživljajo diskriminacijo. Ampak ta je pozitivna! Parkirišča ob vseh polnilnih postajah, tudi v centru mesta, so med polnjenjem električnega vozila vsaj za zdaj še zastonj. Preprosto parkirate, priključite avtomobil na elektriko in skočite po opravkih ali v službo. Tako »natočite« gorivo, ki je cenejše od klasičnega, in prihranite denar za parkirnino. Ampak ne pozabite: ta mesta so namenjena le polnjenju. Na njih električnega avtomobila ne smete parkirati, če ga ne polnite. Pri parkiranju brez polnjenja je električni avto ekvivalenten klasičnemu.

Električna vozila

Smo uvoznik električnih in elektrificiranih vozil avtomobilskih znamk Skupine Volkswagen.

POGLEJ VSA E-VOZILA
ID.3

Volkswagen ID.3

že od

ID.7

Volkswagen ID.7

že od

Novi ID.3

Volkswagen Novi ID.3

že od

ID.4

Volkswagen ID.4

že od

ID.5

Volkswagen ID.5

že od

ID. Buzz

Volkswagen ID. Buzz

že od

A3 Sportback TFSI e

Audi A3 Sportback TFSI e

že od

A6 Avant TFSI e quattro

Audi A6 Avant TFSI e quattro

že od

A6 limuzina TFSI e quattro

Audi A6 limuzina TFSI e quattro

že od

A7 Sportback 55 TFSI e quattro

Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro

že od

A8 L 60 TFSI e

Audi A8 L 60 TFSI e

že od

A8 TFSI e

Audi A8 TFSI e

že od

Q3 Sportback TFSI e

Audi Q3 Sportback TFSI e

že od

Q3 TFSI e

Audi Q3 TFSI e

že od

Q5 Sportback TFSI e

Audi Q5 Sportback TFSI e

že od

Q5 TFSI e

Audi Q5 TFSI e

že od

Q8 e-tron

Audi Q8 e-tron

že od

Q8 Sportback e-tron

Audi Q8 Sportback e-tron

že od

Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron

že od

Q4 sportback e-tron

Audi Q4 sportback e-tron

že od

e‑tron GT

Audi e‑tron GT

že od

Born

CUPRA Born

že od

Formentor

CUPRA Formentor

že od

Leon

CUPRA Leon

že od

LEON Sportstourer

CUPRA LEON Sportstourer

že od

Enyaq

Škoda Enyaq

že od

Enyaq Coupé

Škoda Enyaq Coupé

že od

ID. Buzz Cargo

Volkswagen ID. Buzz Cargo

že od

ID. Buzz

Volkswagen ID. Buzz

že od