Hranilnik električne energije POWER

Hranilnik električne energije se v kombinaciji z lastno sončno elektrarno preprosto splača. Čisto in brezplačno elektriko, ki jo proizvede vaša sončna elektrarna, lahko namreč shranite in porabljate takrat, ko jo potrebujete, 24 ur na dan, in to tudi v primeru izpada električnega toka. Tedaj namreč sistem vzpostavi samostojno omrežje, ki zagotovi nadaljno oskrbo z električno energijo.

Lastnosti hranilnika POWER

Modeli

3 velikosti ohišja

Kapaciteta

od 10 kWh dalje

Moč

3 fazni sistem od 8 kWh dalje

Prilagodljivost

Možnost kasnejše povečave kapacitete

Hranilnik električne energije POWER

Hranilnik električne energije POWER za dom

Posebnosti hranilnika POWER

  • Kompakten dizajn
  • Upravljanje in celovita integracija skupaj s sistemom optiMOON
  • Modularna zasnova

Kakšne so prednosti odločitve za hranilnik električne energije POWER?

Manjši stroški in neodvisnost

vašega gospodinjstva, ki jo omogoča hranilnik v kombinaciji z lastno elektrarno.

Dolga življenjska doba

z možnostjo 15 MWH pretočne energije

10 let garancije

na hranilnik, ki je plod slovenske ideje in znanja podjetja TAB iz Mežice.

3 izvedbe ohišja

3 izvedbe ohišja

Mere hranilnika POWER se razlikujejo glede na izbrano izvedbo.

  1. Izvedba POWER base 3: Začetna kapaciteta 10 kWh z možnostjo povečave do 15 kWh.

  2. Izvedba POWER base 5: Začetna kapaciteta 15 ali 20 kWh z možnostjo povečave do 25 kWh.

  3. Izvedba POWER base 8: Začetna kapaciteta 30 z možnostjo povečave do 40 kWh.

Izhodno moč hranilnika POWER se priporoči glede na kapaciteto hranilnika in vaše individualne potrebe.

Ste vedeli?

Ste vedeli?

Hranilnik električne energije je baterija z vso potrebno krmilno elektroniko, v katero lahko začasno shranite tudi energijo iz omrežja, denimo v času nižje tarife, in jo uporabite takrat, ko je cena elektrike višja in poraba večja.

Dnevna dinamika proizvodnje in porabe električne energije

Jutro

Jutro

Ko vzide sonce, začne sončna elektrarna proizvajati električno energijo. Vendar električna energija, ki se proizvede v jutranjih urah, vaših potreb ne krije v celoti. Zato hranilnik električne energije POWER preostalo električno energijo zagotavlja iz zaloge energije, ki jo je shranil prejšnji dan.

Dan

Dan

Sončna elektrarna večino električne energije proizvede čez dan. Presežek se shrani v hranilnik energije POWER. Šele, ko je ta povsem napolnjen, se presežki oddajajo v javno električno omrežje. Še pomembnejše je nižanje koničnih moči - energijo lahko shranjujete (tudi iz omrežja) takrat, ko ni potreb po veliki moči, in jo porabljate, ko so zahteve po moči visoke. Zato ima lahko priključek nižjo priključno oziroma obračunsko moč, kot bi jo potrebovali brez hranilnika, od te konične moči pa je pri večjih uporabnikih odvisna mesečna postavka za obračunsko moč na računu za električno energijo.

Večer in noč

Večer in noč

Sončna elektrarna proizvaja zgolj malo ali nič električne energije, in to ravno v času, ko je potreba po električni energiji največja. Hranilnik električne energije vam omogoča, da porabljate shranjeno energijo, ki jo je vaša sončna elektrarna proizvedla čez dan.

Vašo sončno elektrarno zgradimo na ključ

Vprašanja in odgovori

Ne izgubljajte časa z iskanjem odgovorov na vaša vprašanja. Za vas smo jih zbrali na enem mestu.

VSI ODGOVORI
Zakaj je smiselna uporaba hranilnika električne energije v našem podjetju?
Hranilnik je koristen le pri shranjevanju in kasnejši porabi odvečne električne energije, temveč tudi pri nižanju konične moči električnega priključka – torej moči, glede na katero za priključek z merjenjem moči plačujete omrežnino oziroma obračunsko moč. V trenutkih, ko bi zaradi večje porabe lahko presegli največjo moč priključka oziroma dosegli zelo veliko trenutno moč (in na podlagi te konice nato plačali omrežnino za priključno moč za cel mesec), si tako pomagate z energijo, shranjeno v hranilniku. Zato ima lahko vaš električni priključek manjšo priključno in dosega manjšo obračunsko moč, kar pomeni, da vas bo stal manj in boste zanj plačevali nižjo omrežnino. Hranilnik pa lahko seveda tudi napolnite s presežki energije, ki jih proizvaja vaša sončna elektrarna, ali pa v večernem času, ko je elektrika iz omrežja cenejša, in to energijo uporabite takrat, ko je vaša poraba večja od trenutne zmogljivosti sončne elektrarne. Tako si zagotovite, da ste skoraj popolnoma neodvisni od električnega omrežja.
Zakaj je smiselna uporaba hranilnika električne energije v našem gospodinjstvu?
Preprosto se izplača, v prihodnosti pa se bo še bolj, seveda v kombinaciji s sončno elektrarno. Danes sicer obstaja relativno ugodna shema net metering, ki deluje nekako tako: iz svoje sončne elektrarne oddajate elektriko v omrežje, iz njega pa jo odjemate takrat, ko jo potrebujete. Žal pa se na tem področju pripravlja nova zakonodaja. Elektriko boste še vedno lahko oddajali v omrežje in jo iz njega odjemali, vendar boste za vso energijo, tako tisto, ki ste jo proizvedli sami, kot tisto, ki jo boste sprejeli iz omrežja, plačali vse prispevke, vključno z omrežnino. Tako bo račun, ki ga boste plačali, precej višji, saj so omrežnina, trošarina in davek vezani na porabo energije. Net metering bo tako bistveno manj ugoden. Obeta pa se še ena sprememba pri obračunavanju porabljene energije. Zdaj namreč obstajata dve tarifi. Rečemo jima dnevna (ki je višja) in nočna. V prihodnosti lahko računamo na to, da bo obračunskih enot v enem dnevu precej več. In jasno je, da bo električna energija najdražja takrat, ko je porabimo največ, to je zjutraj, preden gremo od doma, in popoldne, ko se vrnemo domov. Ravno takrat, ko bo elektrika iz omrežja najdražja, jo boste namreč vi lahko porabljali iz svojega hranilnika.
Kaj je konična moč in kako je ta povezana s hranilnikom električne energije?
Glede na konično moč plačujete omrežnino oziroma obračunsko moč za vaš električni priključek z merjenjem moči. V trenutkih, ko bi zaradi večje porabe lahko presegli največjo moč priključka oziroma dosegli zelo veliko trenutno moč (in na podlagi te konice nato plačali omrežnino za priključno moč za cel mesec), si lahko pomagate z energijo, ki ste jo shranili v hranilniku električne energije. Zato ima lahko vaš električni priključek manjšo priključno in obračunsko moč, kar pomeni, da vas bo stal manj in boste zanj plačevali nižjo omrežnino.
Ali se mi s hranilnikom lahko zgodi, da ostanem brez elektrike?
Ne. Ob izpadu električnega toka lahko namreč sistem vzpostavi samostojno omrežje, ki vam zagotovi nadaljnjo oskrbo z električno energijo.
Kakšno vzdrževanje potrebuje hranilnik električne energije?
Hranilnik električne energije ne potrebuje posebnega vzdrževanja.
Kaj je optiMOON in kako je povezan s hranilnikom električne energije?
Sistem celovitega energetskega upravljanja v vašem objektu (kot ga omogoča denimo naprava optiMOON) stalno spremlja vaše potrebe in stanje v električnem omrežju, optimizira porabo – ki se v primeru polnjenja električnega avtomobila močno poveča - ter vam omogoča, da najbolj učinkovito izkoristite energijo, ki jo imate na razpolago, denimo tisto, ki ste jo v hranilnik električne energije shranili iz lastne sončne elektrarne. Tako omogoča tudi prihranke pri strošku električne energije, omrežnine in obračunske moči.
VSI ODGOVORI
Mail icon

Imate še kakšno vprašanje o ponudbi MOON?

Pošljite nam svoje vprašanje na
moonpower@porsche.si

Imate dodatna vprašanja?
Z veseljem vam svetujemo.

Vas zanima, ali bi hranilnik električne energije koristil tudi vašemu gospodinjstvu? Potrebujete nasvet tudi glede postavitve lastne sončne elektrarne? Naj vam pomagamo.

Oddaj povpraševanje